Pula Snorkeling

Prirodno

Snorkeling lokacija Prirodno nalazi se na istočnoj obali pulskog kampa Arena Stoja. Prekrasan kamp smješten je na poluotoku Stoja koji, gledan iz zraka u smjeru otočja Brioni, nalikuje dupinu u skoku s repom čije peraje oblikuju dvije prilazne ceste, a leđna peraja gleda u smjeru Muzilskih klisura. Lokalno stanovništvo oduvijek ovu stjenovitu plažu zove Prirodno, vjerojatno zbog njezine  veličanstvene, prirodne ljepote.

Na lokaciju Prirodno možete doći šetajući kružnom cestom koja zavija oko austrougarske utvrde u smjeru istoka, prolaskom kroz šumicu mediteranskog bora, imajući na vidiku hotele Splendid Resort i Grand Park Hotel Brioni na još jednom pulskom poluotoku, Verudeli. No, možda je najlakši put do naše snorkeling lokacije šetnja od susjednog, Gradskog kupališta Stoja obalom, a nakon što se prođe molo za vodene sportove nastavljajući škrapanjem po stijenama idućih 200 metara.

Nema bojazni da ne prepoznate lokaciju jer je Prirodno jedinstveno mjesto u Puli kojem nema premca po zanimljivom geomorfološkom obliku - kamenom mostu. Nevjerojatno je da upravo na potezu od Prirodnog prema ravnim pločama, koje se nalaze 100 metara dalje, možete pronaći tri poluotvorene špilje na suhom, od kojih u dvije prodire more. Sve ih možete istražiti pažljivim penjanjem ili opreznim zaranjanjem.

Plivanje ovom snorkeling lokacijom možete započeti pred kamenim mostom jer se najljepši pogled na njega pruža iz mora. Mali kanal s početnom dubinom od 4 metra vodi vas ispod kamenog mosta. Na zavoju se skriva žuti zid koji svoju boju duguje rascvjetanim žarnjacima. U rano jutro cijeli svod ispod mosta izgleda kao pozlaćen, što od svitanja, što od njihova odraza. Nastavite li do kraja kanala, dubina se smanjuje na 2 metra i dolazite do jednog potopljenog prolaza u kojem se za vrijeme oseke stvara mali zračni prostor. Ovaj tunel dug je otprilike metar i pol, a vodi u novi bazen ispunjen morem i posut velikim stijenjem. Tamo se nalazi poluotvorena špilja u stijeni.

Povratkom na početak kanala itinerar nastavljate desnom stranom, a slijedeći najpliću obalnu liniju otkrit ćete, na metar dubine, duži krov podno kojeg se skrivaju spužve raznih boja, drvenasti mahovnjaci nalik koraljima i narančasti žarnjaci. Stijenje na ovome dijelu stepenasto pada do dubine od 7 metara.

Nastavljajući dalje naići ćete na dno posuto kamenjem u obliku potonule uvale koje na dubini od 4 metra ima krov koji u svojoj sjeni skriva mali koraljni šumarak. U svakom procjepu u stijenama ima šarolikog života. Tu se skriva rak kosmač koji na leđima nosi narančastu spužvu. Najčešće se vere po stropu ispod morskih krovova. Ovdje možete pronaći razne vrste malenih puževa golaća koji svojim nevjerojatnim šarenilom krase hridi ove lokacije.  

Ukoliko ste radoznaliji i možete zaroniti nešto dublje, na kraju ovog podvodnog grebena nalazi se zid koji sa 6 metara pada na 11 metara dubine. Prepun je procjepa koji obiluju raznim vrstama lažnih koralja. Idući greben je pravo iznenađenje jer iz daljine nalikuje na veliku ribu s otvorenim ustima i okom kroz koje možete i proviriti na drugu stranu. Iza ovog ribljeg grebena nalazi se ulaz u malu, plitku lagunu s mekanim pokrovom smeđih algi, poput tepiha, koji završava poluotvorenom špiljom.

Vraćajući se natrag primijetit ćete golobrst, stijene ogoljene od ježinaca na kojima su jasno vidljive rupice u kojima živi zaštićena školjka prstac. Lako ju je prepoznati jer nalikuje datulji i slične je boje. Zbog načina na koji se vadi - lomljenjem podvodnih stijena, strogo je zaštićena vrsta. Zanimljivo je da živi do 80 godina i vrlo sporo raste. Slijedeći dalje obalnu liniju zamijetit ćete da se stijene slojevito listaju. Jedan kratki vijugavi puteljak na dubini od 2 metra odvest će vas do još jedne poluotvorene špilje u koju možete ući i s kopna, ali i s mora. Ulaz je za vrijeme oseke vidljiv i potreban je kratak preron za ulaz u mali labirint ovog kamenog kotla.

Lokacija Prirodno obiluje plovama sitne plave ribe, ali i oradama, picevima, barajima, ušatama i crnejima. Ispod većih stijena možete zateći hlapa ili prenuti ribu vranu prepoznatljivu zbog crno-zelene boje i tirkiznog obruba. Oko kamenja sve vrvi šarenim ribama kao što su knez, pirka i lumbrak.

Jedna legenda kazuje da su pulsku Arenu gradile vile, navodno samo noću. Kad bi ih izjutra prenuo pijetlov pjev ostavile bi veliko kamenje ma gdje god da su se zatekle. Možda su upravo na Prirodnom znale pronaći skrovište, krijući se od ljudi u njegovim poluotvorenim špiljama, pa otuda na dnu velike gromade kamenja. Na dnu možete jednako pronaći i tragove rimske prošlosti kao i nedavne prošlosti Pule, nekoć glavne ratne luke Habsburške Monarhije, o čemu svjedoči i utvrda na poluotoku Stoja.   

Važne napomene Obilazak ove snorkeling lokacije je jednostavan, no zahtijeva dozu posebne pažnje prilikom prerona pod kratkim svodovima ulaza u poluotvorene špilje. Ulazi su vrlo plitki, ali svakako ih treba izbjegavati ako je more valovito jer vas valovi mogu pogurati i postoji opasnost od udarca glavom. Kako bi izbjegli nezgodne situacije važno je dati si vrijeme u procjeni duljine potrebnog prerona i dubini zarona da možete sigurno i komotno preroniti potrebnu daljinu. Preporučuje se ponijeti malu podvodnu lampu kako bi osvijetlili sjenovite procjepe i vidjeli šarolikost morskog života u njima.  

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Prirodno

Pravila ponašanja

Savjeti i informacije
Prikaži