Top news

Slavljenička Vinistra simbol zajedništva i uspjeha istarskih vinara

Istra je danas poznata vinska regija, malvazija i teran vrhunska vina, a Vinistra predstavlja puno više od manifestacije - Vinistra je istarski lifestyle

Jubilarnih 30 godina

Porečka Žatika nikada nije izgledala modernije! Na rođendanskom izdanju najatraktivnije vinske izložba u regiji, koja je trajala od 10. do 12. svibnja, predstavljen je i novi vizualni identitet, a izlagački prostori bili su usklađeni s toplim bojama novog logotipa koji u obliku grozda različitih veličina bobica simbolizira zajedništvo vinara.

Od osnutka Udruge vinara i vinogradara Istre naglasak je na kontinuiranom podizanju kvalitete, vrhunskim istarskim vinima posebno malvaziji i teranu, a Istra je s autohtonim sortama u 30 godina napravila čudo što se iz godine u godinu vidi i na istoimenoj izložbi vina. Na jubilarnom izdanju sudjelovalo je 125 izlagača od čega čak 85 vinara.

Istra je najjača turistička županija, gospodarstvo i kvaliteta života na najvišoj su razini, a Vinistra to potvrđuje
U subotu 11. svibnja  obljetničko izdanje vinske manifestacije posjetio je i premijer Andrej Plenković sa suradnicima i u dvosatnom obilasku popričao s izlagačima i istarskim vinarima: „Zadovoljstvo je danas biti u Poreču na 30. izdanju Vinistre koja je svake godine sve bogatija s kvalitetnim vinima odličnih vinara i vinogradara. Moram priznati da je kombinacija vina, alkoholnih pića, ulja i gastronomske ponude na Vinistri dokaz zbog čega je Istra naša najjača turistička županija i zbog čega su gospodarstvo i kvaliteta života ovdje na najvišoj razini. Sve čestitke organizatorima, udruzi Vinistra i drago mi je da je i Ministarstvo poljoprivrede ove godine podržalo manifestaciju“, istaknuo je premijer.

Vinari i uljari najbolji ambasadori Istre
Jubilarnu izložbu tradicionalno je otvorio župan Istarske županije Boris Miletić istaknuvši kako se u Istri na području poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva napravio veliki iskorak i to najprije zahvaljujući vinogradarima i vinarima: „Ako je Hrvatsku od osamostaljenja najviše promovirao sport, reći ću da su naši vinogradari i uljari najbolji ambasadori Istre. Vinistra je više od manifestacije, ona je naš istarski lifestyle, ono što živimo, ono što volimo, ono što njegujemo i ono na što možemo i moramo biti ponosni, stoga nije slučajno da je prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles lani došlo baš u Žatiku“.

„Istarski težaci su i prije ove manifestacije radili naporno u vinogradima kako bi kasnije kroz Vinistru brendirali istarske autohtone sorte, prvenstveno malvaziju, kasnije teran, ali i momjanski muškat, danas zaštićene sorte na europskoj razini. Hrvatska na svom malom području ima više od 250 sorti, od toga više od 150 autohtonih i s time se moramo ponositi. Dičite se sortama, a Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će i dalje kroz zajednički rad dati punu potporu istarskim težacima – vinogradarima i vinarima i ovoj manifestaciji“, poručio je Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede uz rođendanske čestitke.

Obljetnica Vinistre veliki je događaj i za Istarsku županiju i za grad Poreč
Čestitkama se pridružio i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego koji je istaknuo kako se Vinistra od lokalne transformirala u ozbiljnu europsku i svjetsku manifestaciju omiljenu ljubiteljima vina, a direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Jelena Đugum rekla je kako je način na koji je udruga Vinistra brendirala svoje autohtone sorte malvaziju i teran, pokazatelj u kojem smjeru trebaju ići i udruge vinara i vinogradara u ostalim dijelovima Hrvatske.

„Vinistra je brend Istre, brend Poreča“, rekao njegov gradonačelnik Loris Peršurić, dodavši kako Vinistra za Poreč znači puno, tijekom manifestacije koja se održava u predsezoni svi su hotelski kapaciteti popunjeni, a za proslavu velike obljetnice i starogradska jezgra nudila je bogat program posjetiteljima.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić zahvalio je Istrijankama, Istrijanima i udruzi Vinistra na svemu što rade u promociji hrvatskog turizma: „Vinistra je više od manifestacije, ona pridonosi isticanju identiteta Istre, ali i Hrvatske kao turističke destinacije. Vinistra je lijepa dopuna naše turističke ponude u predsezoni“.

Istra ucrtana na vinsku kartu svijeta
U proteklih 30 godina Udruga vinara i vinogradara Istre u suradnji s partnerima napravila je uistinu mnogo za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo i od male nepoznate vinske regije stvoren je brend prepoznatljiv u svijetu. 

„Vinistri ni kao udruzi ni kao manifestaciji nije bilo lako opstati tijekom godina. Na našem putu suočavali smo se s brojnim izazovima, neke okolnosti nam nisu išle na ruku, mnogo se toga od naših početaka promijenilo na regionalnoj i globalnoj vinskoj sceni, no zahvaljujući zajedništvu i jasno zacrtanim ciljevima uspjeli smo ih riješiti. Vinistra je više od udruge. Vinistra je više od manifestacije. Vinistra je potvrda da zajedno možemo i planine pomaknuti!“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Udruge, zahvalivši članovima - vinogradarima i vinarima, prethodnim predsjednicima Ivici Matoševiću i Nikoli Benvenutiju, kao i svima onima koji su prije 30 godina pomogli pokrenuti ovu lijepu istarsku vinsku priču.

 

Premijer Plenković posjetio 30. Vinistru
Fotografija: Merlo De Graia

[14/05/2024]

Prikaži