Top priznanja Istri

I Fodors.com preporučio Istru!

Polovicom siječnja turistički je milje primio odlične vijesti iz Amerike – Istra je u izboru utjecajnog portala Fodors.com uvrštena među najzanimljivije svjetske destinacije za putovanje u 2012. godini.

Polovicom siječnja turistički je milje primio odlične vijesti iz Amerike – Istra je u izboru utjecajnog portala Fodors.com uvrštena među najzanimljivije svjetske destinacije za putovanje u 2012. godini. Riječ je o web stranici koja mjesečno bilježi više od 1,5 milijuna jedinstvenih posjeta, a djeluje pod okriljem Fodor's Travela, najvećeg svjetskog izdavača turističkih publikacija na engleskom jeziku.

Pod naslovom Go List 2012, Fodor's preporuča 21 destinaciju - gradove, zemlje i regije popularne u ovoj godini, bilo kao mjesta zanimljivih događanja, bogatih i neobičnih sadržaja i krajolika ili pristupačnih cijena.

Istra se našla u potkategoriji Emerging Hotspots skupa s Walesom, Kubom, Kolumbijom, Ruandom, Južnom Korejom i Panamom. Među ostalima, na popisu su i London kao domaćin Olimpijskih igara te Belfast kao grad u kojem je pred stotinu godina sagrađen i iz njega isplovio Titanic.

Tartufi i gradići na brežuljcima su u modi u Hrvatskoj...", navodi Fodor's u članku o Istri, određujući je kao poluotok „preko puta Venecije". Istra se predstavlja kao Toskana, ali kao financijski pristupačnija regija i sa znatno manjim gužvama. Od atrakcija spominju se srednjovjekovni gradići, napose Rovinj i Motovun, kilometri vinograda te restorani koji na plodovima mora, pizzama i tjesteninama poslužuju tartufe nađene na lokalnom području. Štoviše, uredništvo konstatira kako najbolji tartufi na svijetu ne dolaze iz Italije, već upravo iz Istre!

Fodor's upućuje čitatelje na Kempinski Hotel Adriatic u Savudriji, obiteljski hotel San Rocco s gourmet restoranom u Brtonigli i restoran Zigante u Livadama, sugerirajući jesen kao najbolje vrijeme za posjet Istri. Razlog tome su berba maslina i grožđa, sezona tartufa i toplo vrijeme.

Istra je dospjela na Go List 2012 posredstvom Arabelle Bowen, koja je s još nekoliko američkih novinara u lipnju posjetila Istru. Njihov boravak je Turistička zajednica Istarske županije organizirala u suradnji sa znanom autoricom putopisa Anjom Mutić, Zagrepčankom s njujorškom adresom. Ona je zahvaljujući svojim vezama i međunarodnom ugledu u protekloj godini umnogome pridonijela promociji Istre među američkim putopiscima i turističkim novinarima.

Tekst je ilustriran fotografijom Motovuna i donosi niz poveznica na druge sadržaje o istarskoj i hrvatskoj ponudi. Uz to, Bowen je najavila da će objava Fodor'sove Go liste biti popraćena i u nekoliko televizijskih emisija pa je izgledno da će o Istri biti govora i na pojedinim američkim postajama.

Fodor's Travel inače posluje u sklopu jedne od najjačih svjetskih izdavačkih kuća Random House Inc, okuplja više od 700 turističkih autora diljem svijeta, ali i brojnu zajednicu putnika koji prate njegove sadržaje, ocjenjuju hotele i restorane te putem online foruma razgovaraju i razmjenjuju savjete o putovanjima.

» www.fodors.com/world/where-to-go/2012/istria

Prikaži