ISTRA INFO COVID-19 X  

Highlights Buje

Marušići - Marussici


Selo Marušići potječe najvjerojatnije iz XVI. stoljeća kad su ovo područje naseljavali Slaveni. Kraj je bio zacijelo naseljen i ranije, o čemu svjedoče i nalazi krhotina pretpovijesne keramike pronađeni u obližnjoj špilji.

U naselju se nalazi tridesetak kuća. Uz Dom kulture prostire se park Forma Viva nastao 1980. godine zahvaljujući Međunarodnoj ljetnoj kiparskoj školi 'Kornarija' koja djeluje u napuštenom kamenolomu. Poticaj je krenuo iz institucije Obalne galerije Piran te je ostvaren dolaskom studenata sa 'St.Martin's school of Art' iz Londona. Tijekom sedam godina intezivnog rada Kornariju je pohodilo preko sto studenata i poznatih kipara iz cijelog svijeta. Četrdesetak skulptura našlo je svoje mjesto u okolišu usred kraških pejsaža.

Od parka cestica vodi uzbrdo prema selu Sorbar u kojem se nalaze dvije pitoreskne srednjovjekovne crkvice. Mala grobljanska crkva sv. Lucije ima na pročelju zvonik na preslicu i majušni trijem poduprt dvama osmerokutnim stupovima. Unutrašnjost je vrlo jednostavna s modernim oltarom u višebojnom mramoru. Pala sv. Lucije, sv. Sebastijana i Djevice s Djetetom potpisana je F. Quajati,1872.


Prikaži