Park sardela

Park sardela

Svijet ribara i ribarskih tradicija u Fažani nalazi svoj odraz i u umjetničkim kreacijama. Tu gdje valići stižu do samih stolova obližnjih restorana uz šetnicu na fažanskoj rivi, ovdje gdje more ide ukorak s minulim vremenima i sadašnjosti - evo, osebujne galerije na otvorenom: Park Sardela!

Kroz evokaciju srebrnasto-modre ribice, sardele (Clupea pilchardus), tematski je osmišljena ova skulptorska promenada čiji su prvi radovi, djela fažanskih umjetnika, postavljeni 2006. godine.

Raznolikošću izraza, primjenom različitih materijala, sugestivne su skulptorske forme izradili: Roberta Benčić, Marino Belas, Lena Geršić i Igor Grgurević. Skulpture su posvećene 'maloj hraniteljici, skromnoj odgojiteljici' kako je zapisala povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, a 'dobro se osmišljeni projekt ulančava u izvorno, pripadajuće, povijesnim talozima blisko, suvereno i suvremeno, ovom vremenu okrenuto'.

Park sardela otvoren je novim radovima: susret je to umjetnosti i svakodnevice, interpunkcija ideje i trajne osjećajnosti u vremenu.

Prikaži