ISTRA INFO COVID-19 X  

Doživite Kršan

Istarski zvončić - ukras Plomina

Plominjani znaju da će s vedrim proljetnim danima jedna nadasve posebna biljka okititi pročelja njihovih kuća, crkvu, zidine i baladure.

Tom nježnom cvijetu svi se vesele i uvijek mu tepaju „naš Plominski zvončić“. Ljubičasto-plavi cvjetovi ove endemske biljke krajem svibnja i početkom lipnja nakratko pretvore ovaj stari gradić iznad Kvarnerskog zaljeva u jednu od najljepših destinacija u Istri.

Istarski zvončić ili Campanula Istriaca Feer kako je zovu znalci, biljka je koja se osim Plomina pojavljuje i na obroncima Učke, na Kalčiću, na stijenama kvarnerskih otoka Cresa, Lošinja, Krka i Paga. Kažu da se davnih 30-tih godina prošlog stoljeća pojavio i na pulskoj Areni, ali i na labinskom zvoniku!

Zvončiću se u Plominu pridaje sva pažnja što ova biljka to odista i zaslužuje. Na Danima istarskog zvončića ističe se posebna prirodna vrijednost ovog fenomena. Vode se okrugli stolovi, organiziraju izložbe, pjeva mu se i svira pa se na licu mjesta možete uvjeriti kako to izgleda kada Istarski zvončić potpuno ‘zaposjedne’ grad.

Krenite i u potragu za zvončićem po obroncima Učke sve do vrha Sisol gdje se također može pronaći.

Istarski zvončić - ukras Plomina
Istarski zvončić - ukras Plomina
Istarski zvončić - ukras Plomina
Istarski zvončić - ukras Plomina
Prikaži