Sunce i more

Plaže i podmorje otočića Porera

Svjetionik Porer, na istoimenom hridinastom otočiću, izgrađen je 1833. godine i nalazi se milju i pol jugozapadno od najjužnijeg rta Istre, Kamenjaka.

porerSagrađen je na sredini otočića u obliku okrugle kamene kule visoke 35 metara i najviši je u Istri te je automatiziran i uključen u sustav daljinskog nadzora. Na svjetioniku je stalna svjetioničarska posada.

Otočić je toliko mali da će Vam trebati tek nešto više od minute da ga obiđete, no ta šetnja bi mogla potrajati dugo ukoliko se zagledate u zalaske sunca koji se svrstavaju među najljepše na Jadranu.

Na Poreru se kupanje preporučuje na mjestima gdje pristaje brod. Svjetioničar će vas uputiti na mjesta gdje je preporučljivo kupanje u određeno doba dana jer su struje oko otočića vrlo snažne tijekom cijelog dana, tako da se ni dobrim plivačima ne preporučuje udaljavanje od obale više od pedesetak metara. Valovi su izrazito jaki, posebice zimi.

porerPodmorje blizu otočića Porera atraktivno je za ronjenje, a karakteriziraju ga pličine i podmorske litice. Područje Porera bogato je ribolovno područje u kojem se može uloviti gotovo 90 posto vrsta riba koje žive u Jadranu.

Legende Porera skrivene su u pješčanim nanosima u njegovom podmorju koji kriju mnoge antičke ostatke. U okolnim pličinama Kršin, Fenoliga i Veliki Balkun ostaci su brodova koji su potopljeni za nevremena oko Porera. Spomenuti otočić Fenoliga izdvaja se po stopama dinosaura.

Prije ili poslije odmora na Poreru savjetujemo vam da posjetite zaštićeni prirodni krajolik rt Kamenjak na kojem raste 530 biljnih vrsta, od kojih 20 orhideja. Uz jednu endemsku vrstu orhideje, rastu još dvije endemske biljke i desetak biljaka kojima prijeti izumiranje.

Prikaži