Svjetionici

Svjetionik hrid Porer

Svjetionik Porer, na istoimenom hridinastom otočiću, izgrađen je 1833. godine i nalazi se  milju i pol jugozapadno od najjužnijeg rta Istre - Kamenjak.


Sagrađen je na sredini otočića u obliku okrugle kamene kule visoke 35 metara i najviši je u Istri te je automatiziran i uključen u sustav daljinskog nadzora. Na svjetioniku je stalna svjetioničarska posada. Kamena zgrada je prizemni objekt  u kojem se nalaze dva apartmana. Dvorište svjetionika nastavlja se na most na kome je dizalica za podizanje brodica.

Otočić je toliko mali da će Vam trebati tek nešto više od minute da ga obiđete, no ta šetnja bi mogla potrajati dugo ukoliko se zagledate u zalaske sunca koji se svrstavaju među najljepše na Jadranu. Uzdužno je širine 80 metara.

Prije ili poslije odmora na Poreru savjetujemo Vam da posjetite zaštićeni prirodni krajolik rt Kamenjak na kojem raste 530 biljnih vrsta, od kojih 20 orhideja. Uz jednu endemsku vrstu orhideje, rastu još dvije endemske biljke i desetak biljaka kojima prijeti izumiranje.

PLAŽE I PODMORJE
Na Poreru se kupanje preporučuje na mjestima gdje pristaje brod. Svjetioničar će Vas uputiti na mjesta gdje je preporučljivo kupanje u određeno doba dana jer su struje oko otočića vrlo snažne tijekom cijelog dana, tako da se ni dobrim plivačima ne preporučuje udaljavanje od obale više od pedesetak metara. Valovi su izrazito jaki, posebice zimi.

Podmorje blizu otočića Porera atraktivno je za ronjenje, a karakteriziraju ga pličine i podmorske litice. Područje Porera bogato je ribolovno područje u kojem se može uloviti gotovo 90% vrsta riba koje žive u Jadranu.

ZANIMLJIVOSTI
Kako su graditelji Porera uspjeli izgraditi ovaj svjetionik s obzirom na promjenjivu ćud mora okolo njega?
Legende Porera skrivene su u pješčanim nanosima u njegovom podmorju koji kriju mnoge antičke ostatke. U okolnim pličinama Kršin, Fenoliga i Veliki Balkun ostaci su brodova koji su potopljeni za nevremena oko Porera. Spomenuti otočić Fenoliga izdvaja se po stopama dinosaura.

Svjetionik Porer uvršten u park minijaturnih građevina Minimundus u Austriji blizu Klagenfurta. Za model je iskorišteno 4 tisuće komada vapnenačke cigle, a gradnja je trajala šest mjeseci.

Svjetionik hrid Porer
Svjetionik hrid Porer
Svjetionik hrid Porer
Svjetionik hrid Porer
Svjetionik hrid Porer
Svjetionik hrid Porer
Svjetionik hrid Porer
Svjetionik hrid Porer
Svjetionik hrid Porer
Svjetionik hrid Porer

Svjetionik Rt Crna punta

Raša

Svjetionik Rt Zub

Poreč

Svjetionik Rt Marlera

Ližnjan

Svjetionik Sv. Ivan na pučini

Rovinj-Rovigno

Svjetionik Rt Verudica

Pula
Prikaži