Doživite Novigrad

Gastronomija

Stari Rimljani nazivali su Istru kraljevskom smočnicom, a sladokusci vele da Istra do dana današnjeg nije ni izgubila ništa od tog bogatstva. Istarska kuhinja temelji se na zdravim plodovima mora i plodovima zemlje, spravljenim na maslinovu ulju, začinjenim mediteranskim mirodijama, s malo sastojaka, a s mnogo mašte - uglavnom je riječ o brašnu, malo soli i koja kap vode.

Kušati valja istarski pršut, ovčji sir, istarsku maneštru, fuže s domaćom kokošom ili njoke sa srnećim umakom, kiseli kupus, kobasice u vinu ili pasutice s bakalarom i slanim srdelama, fritaju sa šparogama ili gljivama, lazanje s tartufima, kozlića pod čripnjom, radić s kuhanim jajima ili fažolom… Na kraju jela prijat će čašica istarske rakije s rudom. Riblja jela? Riba se služi pirjana, kuhana, pečena i pržena, a može se jesti triput na dan, nikada spravljena na isti način. Može to biti brodet, salata od rakova, buzara, koktel od škampi, rižoto od plodova mora, pečena škarpina, orada na gradelama ...

Istra je i zemlja dobrih vina, a svako dobro istarsko vino ide uz dobro istarsko jelo. Kušajte malvaziju, teran ili merlot, hrvaticu, cabernet, pinot, borgonju ili muškat. Ta su vina pile i okrunjene glave. Sve nabrojeno možete potražiti i kušati u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata u Novigradu i okolici.

Prikaži