Znamenitosti

Novigradski zvonik

Samostojeći zvonik pored župne crkve Sv. Pelagija izgradila je novigradska komuna 1883. Na vrhu piramide zvonika nalazi se kip zaštitnika grada, sv. Pelagija, postavljen 1913. godine. Kip je izrađen od drva i presvučen brončanim limom.

Već 1149. godine Novigrad na vjernost priseže Veneciji. Grade se nove obrambene zidine, moguće na mjestu starijih, od kojih je sačuvana tek kvadratična kula kod hotela na ulazu u povijesnu jezgru. Obnavljaju se u 15. st., dograđene su im i kružne kule. U gradu se istovremeno podiže dominikanski samostan s crkvom BDM od Karmela, a grade se i bogato ukrašene palače od kojih neke i danas prepoznajemo po gotičkim prozorima i ostalim detaljima.

Najpoznatija novigradska plemićka obitelj Rigo vjerojatno već tada obnaša važne gradske funkcije, no poznatiji su njeni graditeljski poduhvati kasnijeg datuma. Godine 1770. grade raskošnu gradsku palaču, a prije toga, 1750. godine, kasnobaroknu stanciju izvan grada, u Karpinjanu. Taj luksuzni stambeno-gospodarski kompleks sa zgradama razmještenima u obliku slova U može se pohvaliti raskošnom izvedbom unutrašnjosti sa štuko i slikanim dekoracijama. Cijeli poduhvat, iako ga vodi jedna obitelj, pokazuje moć Novigrada u 18. st. Ipak, blagostanje nije trajalo dugo.

S padom Mlečana Novigrad dijeli sudbinu svih ostalih istarskih gradova. Stotinu godina kasnije komuna prikuplja novac za gradnju novog gradskog pečata - zvonika župne crkve oblikovanog prema uzoru na onaj sv. Marka u Veneciji, jer Venecija još nije prestala biti uzorom.

Tijekom ljetnih mjeseci, moguće je uspeti se na sam vrh zvonika s kojeg se pruža prekrasan pogled na dobar dio novigradske rivijere.

» Novigrad-Cittanova

Novigradski zvonik
Novigradski zvonik
Novigradski zvonik
Novigradski zvonik
Novigradski zvonik
Prikaži