Znamenitosti

Kuća fresaka

U glavnoj ulici u Draguću, u nekadašnjim prostorijama škole, uređena je Kuća fresaka, koja je u funkciji kao izložbeni, kongresni i multimedijski prostor.

Tijekom ljetnih mjeseci, ona će ujedno biti i turistički info punkt. Brojnim posjetiteljima ovog slikovitog gradića, na taj će se način nastojati približiti kulturna i turistička ponuda kraja, u kojoj crkve sa srednjovjekovnim freskama zauzimaju posebno mjesto.

U Draguću se nalaze četiri crkve, od kojih je najstarija crkva Svetog Elizeja, specifična po tome što je građena kamenjem različite boje, što je jedinstven slučaj u Istri. U crkvi svete Krunice ili Gospe od Ružara pohranjene su oltarne slike i drveni oltari, koji su nekada bili u upotrebi u dragućskim crkvama. Župna crkva Svetog Križa više je puta bila obnavljana, a oltarnu sliku s likovima Svetog Fabijana i Sebastijana naslikao je Venerio Tervisan, poznati slikar iz Vodnjana.

Uz sam rub najljepšeg vidikovca Draguća nalazi se crkva Sv. Roka - zaštitnika od kuge. U 15. i 16. stoljeću gradile su se crkve, posvećene ovom svecu, kako bi mjesto bilo zaštićeno od kuge. Spomenuta crkva oslikana je freskama pučkog majstora Antuna iz istarske Padove (Kašćerga) te je jedna scena zidnih fresaka posvećena mrtvacima koji su bolovali od kuge.

Radno vrijeme:
01.07. - 15.09.: 10:00 - 13:00 & 14:00 - 18:00, ponedjeljkom zatvoreno

Informacije:
Draguć bb, Draguć, HR-52402 Cerovlje
T: +385 52 684 140
kuca.fresaka@gmail.com

Prikaži