Pješačenje

Pješačka staza: Sv. Šimun - Gračišće

Dužina staze: 10 km
Potrebno vrijeme: 3 sata

Pješačenje započinje nizbrdicom uz stotinjak metara udaljenu ruševnu crkvicu. Riječ je o crkvici sv. Šimuna iz 14. ili 15. stoljeća, obnovljene 2005., a prije toga i 1902. kako piše na nadvratniku ulaznih vrata.

Nakon dvadesetak minuta spuštanja stižete u Žlepčare, malo selo nekadašnjih mlinara. Tri ovdašnja mlina danas su u ruševinama.
Staza dalje nastavlja uz korito potoka koji se početkom 19. stoljeća u austrijskim dokumentima naziva Zabod. Ovaj je naziv zacijelo nastao iz imena Sopot, imena slapa do kojeg ćete stići nakon petnaestak minuta hoda od Žlepčara. Kod starog mosta potok se sunovraćuje u spomenuti Sopot, jedan od najljepših istarskih slapova.

Nakon kraćeg odmora uz Sopot u nastavku vas očekuje uspon prema Škrbanskom brigu. Uzbrdicom, laganim hodom, za nešto manje od pola sata stići ćete u Lovriće, a odande do crkve sv. Stjepana na mjesnom groblju, kraj koje je 15 metara visok zvonik.

Do povratka u Gračišće treba vam još četrdesetak minuta laganog hoda hrptom brda pod kojim se sunovraćuju duboki laporni usjeci. Te su naslage, milijunske starosti, sastavljene od pjeskovitih lapora sa slojevima vapnenačkih sedimenata. Putem ćete često zastajkivati kako biste uživali u ovom neobičnom krajoliku.

Brdo koje se pred vama uzdiže na zapadu, sa svojih 469 metara nadmorske visine najviše je u tom kraju, a osim zbog svoje visine vrijedi ga istaći i zbog imena. To je Perunčevac ili Perunkovac. Ovo brdo naziv duguje staroslavenskom bogu sunca, groma, pravde, žetve i rata Perunu.

Staza će vas makadamskom cestom koja se pruža istočnom padinom Perunčevca, dovesti do kapelice posvećene sv. Obitelji, pred samim Gračišćem.

Prikaži