Znamenitosti

Amfiteatar

Građevina od koje započinje i ispred kojeg završava svaki obilazak grada, Arena - najpoznatiji je i najznačajniji pulski spomenik u kojemu su svojevremeno priređivane borbe gladijatora. Gradnja Amfiteatra započela je tijekom 1. stoljeća za vladavine Cara Vespazijana te se podudara s početkom gradnje najveće i najpoznatije građevinom te vrste - Koloseumom u Rimu.

Izgrađena od domaćeg vapnenca, Arena pripada građevinama eliptičnog oblika s dužom osi od 130 i onom kraćom od 100 metara. Središnji dio ili borilište ravna je površina oko kojeg je sjedeći na kamenim stepenicama ili stojeći u galeriji u Rimsko doba 20.000 gledatelja promatralo borbe gladijatora. U Srednjem vijeku u Areni su priređivani viteški turniri i sajmovi, dok danas ima ulogu prostora predviđenog za održavanje ljetnih kulturnih manifestacija – od filmskog i konjičkog festivala do opernih i niza koncertnih nastupa tijekom kojih može ugostiti oko 5.000 gledatelja.

U podzemnom dijelu borilišta danas je postavljena stalna izložba 'Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici', obogaćena rekonstrukcijom strojeva za proizvodnju ulja i vina - mlinovi, tijeskovi, posude za taloženje - te amforama koje su služile za prijevoz dobivenih proizvoda. Zbog svoje impozantne veličine i zemljopisne pogodnosti Arena je izgrađena izvan gradskih zidina rimske Pule do koje je svojedobno vodila cesta Via Flavia, nazvana po Caru Vespazijanu, a koja je i danas jedna od glavnih gradskih prometnica.

Prikaži