Kultura

Grisija - galerija kakva bi trebala biti

Svakog ljeta jedna rovinjska ulica postaje najšarenija galerija na otvorenom. Napravite umjetničko djelo tijekom samo jednog dana i izložite ga gdje god želite u uličici punoj prolaznika.

Druga nedjelja u kolovozu poseban je dan za Rovinj. U Grisiji, uličici koja spaja glavni gradski trg i Crkvu svete Eufemije, od ranog se jutra do kasnog poslijepodneva događa eksplozija kreativnosti. Akademski umjetnici, amateri i djeca zajedno izlažu svoja umjetnička djela posjetiteljima koji hrle u malenu uličicu.

rovinj grisija
Sjajnim kamenom popločena ulica tog dana u kolovozu zaživi posebnim sjajem. Zidovi kuća, vrata, prozori i škure okite se bezbrojnim slikama, skulpturama, instalacijama i ostalim raznobojnim predmetima - plodovima kreativnosti umjetnika iz čitave Istre, Hrvatske i inozemstva.

Umjetnička djela tako nadopunjuju divnu mješavinu stilova starih rovinjskih građevina na kojima se spajaju gotika, renesansa, barok i neoklasicizam. U svom šarenilu umjetnina i ukrasa na fasadama, možda primijetite i neobične dimnjake. To su fumaioli, vanjski dimnjaci građeni kada je stanovništvo Rovinja naglo poraslo pa su čitave obitelji živjele u jednoj sobi s ognjištem.

Kako je Grisija postala galerija?
Prva Grisija održala se 1967. godine, a priča se da je nastala nakon što je 1966. godine u Rovinj stigao brod Liburnija iz Venecije. Njime je u Rovinj doputovalo i 120 američkih turista, što je za ono doba bila velika senzacija. Šećući ulicama Rovinja, u kojem je oduvijek živio velik broj umjetnika, američki turisti oduševili su se gradom umjetnika i pokupovali njihova djela. Godine 1967., potaknuti tim događajem, istarski umjetnici organiziraju prvu jednodnevnu izložbu na otvorenom. Ostalo je povijest.

rovinj panoramaSudjelujte na Grisiji i osvojite nagradu!  
Izložba u Grisiji je natjecateljskog karaktera i na njoj možete sudjelovati bez obzira jeste li amater ili akademski umjetnik. Prijave se primaju ujutro na dan natjecanja, nakon čega umjetnici svoje radove izlažu na bilo kojem slobodnom mjestu u ulici Grisiji, oko Crkve svete Eufemije i u nekima od bližih okolnih uličica. Većinu slobodnih zidova na početku ulice već dan prije zauzmu lokalni umjetnici koji na Grisiji izlažu već godinama, pa i desetljećima. Imajte strpljenja, zasigurno ćete pronaći baš ono pravo, samo svoje mjesto.

Prikaži