Doživite Svetu Nedelju

Sveta Nedelja (Santa Domenica)

Bogati tragovi kultura na plodnoj zemlji

Ponekad nas skretanje s uobičajenih ruta vodi do skrivenih oaza ljepote i mira. U labinskom zaleđu, omeđena kanjonom Raše, plemićkim utvrdama i ladanjskim imanjima, jedna takva oaza nosi ime Sveta Nedelja. Područje je to s dvadesetak naselja, pomalo izvan glavnih tokova, a bogate povijesti i prirodnih ljepota.

Položaj uz rijeku Rašu za ovo je područje značilo da će stoljećima biti na granici različitih uprava i vlasti. Bilo je tome tako još u vrijeme drevnih, predrimskih plemena Histra i Liburna. Kasnije se i u Istarskom razvodu spominje kako se na nedešćanskom uglu crkve Sv. Trojice nalazila granica triju komuna: Šumbera, Labina i Plomina.

Na plodnoj zemlji ostali su bogati tragovi kultura - od akvilejskih patrijarha i Venecije, do napoleonove Francuske i talijanske uprave u novijoj povijesti. Nakon Drugog svjetskog rata, Sveta Nedelja postaje dijelom labinske uprave. Danas je, uz Kršan, Rašu i Pićan, jedna od 4 samostalne općine što okružuju Grad Labin.

Kao i ostatak Labinštine, život ovdašnjih stanovnika zauvijek je obilježila "kovarska" tradicija. Na ovom području rudarsko je okno bilo u Štrmcu. Zatvoreno je 1955. godine, a Štrmac je danas prepoznatljiv po vodotornju vidljivom iz svih krajeva Labinštine, ostatku projekta industrijske zone iz 1970-ih.

Sve tajne burne povijesti ovoga kraja znale bi možda ispričati samo brojne crkvice, Gospa Snježna iz Šumbera ili kašteli u Sv. Martinu, Šumberu ili Dubrovi.

Potonjem je od 1970. udahnut novi život. Naime, u perivoju baroknog kaštela Dubrova tada započinje Mediteranski kiparski simpozij koji je pokrenuo preobrazbu ovog kraja u kiparsku oazu. Nastao je tako i Park skulptura Dubrova na čijih je 40 hektara sadržano 95 skulptura slavnih hrvatskih i svjetskih umjetnika, od Raula Goldonija i Dušana Džamonje do Marije Ujević i Joosta Barbiersa. U parku su slavni hrvatski umjetnici, među njima Edo Murtić i Julije Knifer, oblikovali i Bijelu cestu sa 16 umjetničko-prostornih dionica dugih 25 metara. Park Dubrova cijele je godine otvoren za sve ljubitelje umjetnosti i prirode.

A kada poželite vidjeti jesenje lice Svete Nedelje i upoznati ovaj kraj očima lokalnih stanovnika, najbolje je da se pridružite zabavi povodom Dana općine, na dan "šesnajs otobra".

Sveta Nedelja (Santa Domenica)
Sveta Nedelja (Santa Domenica)
Sveta Nedelja (Santa Domenica)
Sveta Nedelja (Santa Domenica)
Sveta Nedelja (Santa Domenica)
Prikaži