ISTRA INFO COVID-19 X  

Doživite Umag

Povijest Umaga

Današnji je poluotok bio nekada zapravo otok, a samo naselje se nalazilo pri kraju luke Umag. Zidine - s gradskim vratima i pomičnim mostom podignute su u X. stoljeću. Djelomice su sačuvane na jugozapadnoj strani, pored gradskog muzeja (koji je bio jedna od obrambenih kula s kruništem u obliku lastavičjeg repa, još uvijek vidljivim s morske strane).

Na ulazu u povijesnu jezgru nalazi se crkva Sv.Roka, izgrađena nakon epidemije kuge 1507. godine. U unutrašnjosti iste nalazi se osebujni oslikani drveni strop iz XVIII. stoljeća.

Župna crkva Uznesenja Marijina i Sv. Peregrina, zaštitnika grada Umaga, sagrađena ja prema projektu piranskog arhitekta Filippa Dongetija. Kasnobarokno pročelje crkve ostalo je nedovršeno. S unutrašnje strane crkvenog ulaza uzidan je prikaz Sv. Peregrina u kamenu iz XIV. Stoljeća. Na stropu crkve je freska koja se pripisuje Giuseppeu Barnardinu Bisonu iz Palmanove. Na glavnom se oltaru nalaze kipovi Sv. Peregrina i Sv. Nicefora.

U crkvi su razne dragocjene oltarne pale i fragmente drvenog poliptiha (XV.st.). Treba obratiti pažnju na kip Gospe Žalosne koji se pripisuje nekom od Vivarinijevih učenika. Orgulje potječu iz 1776.godine Mletački se lav na zvoniku izvorno nalazio na gradskoj palači uništenoj u požaru 1924. godine. Zvonik je visok 33 metra, a potječe iz 1651. godine.

Javna cisterna iz 1677. godine, obnovljena je 1780. Iza Župne crkve, uza zid istočno od apside, utisnula se metalna kugla: kažu da se radi o topovskoj kugli koju su ispalili Ðenovljani (1810.). Drevne kuće lijepih bifora, uličice, grbovi, natpisi najprepoznatljiviji su dio Umaga i nalaze se na zapadnoj strani grada.

U ulici Epifanio, na broju 3, u pročelje je uzidan ranokršćanski sarkofag iz V. stoljeća. Na mnogim ćete zgradama opaziti probušene kamene nosače. Između njih su se u vrijeme vjerskih blagdanima vješale i pokazivale izvezene plahte, a unutrašnjost se domova ujedno štitila od sunca.

Produžite naposljetku do lukobrana (diga). Njegova je gradnja započeta 1825., a dug je 404 metra.

Na plaži Sv. Pelegrina nalazi se istoimena crkva (1401.) podignuta na mjestu na kojem je svetac podnio mučeničku smrt.

Prikaži