Doživite Višnjan

Istra Bike: Zvjezdana staza

Ova lijepa i poučna tura upoznaje nas sa stoljetnim gradićem Višnjanom i njegovom okolicom. Ime „Zvjezdana“ staza je dobila radi međunarodno poznate zvjezdarnice Višnjan koja više od 30 godina djeluje u gradu Višnjanu, odnosno u mjestu Tićan gdje se nalazi njen novi opservatorij. Zvjezdarnica Višnjan sa više od 1400 novo otkrivenih nebeskih tijela jedna je od najproduktivnijih u svijetu te je jedna od najistaknutijih znanstvenih institucija u Hrvatskoj.

Start i kraj ove obiteljske staze je u središtu Višnjana, na trgu ispred općinske vijećnice gdje se nekada nalazio prvi teleskop.
Iz centra Višnjana krećemo kroz grad do sportskog igrališta. Skrećemo lijevo na šumski put koji nas vodi do makadamske ceste usporedne s autocestom. Nakon kraćeg uspona, okruženi lozama uz pogled na Višnjan stižemo do sela Baškoti. Slijedi vožnja kroz šumu Dubravu koja je bila poznata po brojnim nalazištima boksita koja se još uvijek mogu vidjeti u obliku velikih iskopina uz stazu.

Na kraju šumskog puta dolazimo do Tićana, ovdje možemo vidjeti novu zgradu zvjezdarnice sa kupolom teleskopa i instalaciju „Kameni krug“ koja podsjeća na poznati Stonehenge. Ova umjetnička instalacija predstavlja funkcionalnu rekonstrukciju prapovijesnog svetišta i sunčanog opservatorija sa arheološkog nalazišta Mali sv. Anđeo u blizini Poreča.

Nakon Tićana slijedi lagani spust prema Višnjanu, kroz sjenovite Istarske šume i polja lavande oko sela Deklevi. Ova tura nije jako zahtjevna pa je mogu voziti i mlađi, i manje iskusni vozači.

» Istra Bike: Zvjezdana staza - opis staze

Prikaži