ISTRA INFO COVID-19 X  

Doživite Vižinadu

Freske: Sv. Barnaba, Vižinada

Rijeka Mirna je pod Venecijom bila važna za transport drveta s Ćićarije, od kojih su se radila vesla za venecijanske galije. Koliko je drvo kao sirovina bilo važno Veneciji, govori nam uklesani natpis ispod reljefa mletačkog lava na jednoj od zgrada na trgu Vižinade, koji regulira trgovinu drvetom.

Barokno oblikovana cisterna na trgu scenografija je festivalu čakavske poezije Verši na šterni. Vižinada osim duhovnih, nudi i zadovoljstva za nepce: sredinom kolovoza zavest će vas Slatka Istra, festival domaćih kolača i slastica.

Crkva sv. Barnabe u središtu je mjesta. Izvorno je bila dvoapsidalna da bi u baroknom razdoblju apside bile porušene, a brod crkve povišen. Freske su slučajno otkrivene dok je crkva služila kao skladište rekvizita za snimanje ratnog filma Kelley’s Heroes s Clintom Eastwoodom, Tellyjem Savalasom i Donaldom Sutherlandom.

Uobičajeni ikonografski program kristološkog ciklusa donosi nam sljedeće scene: Rođenje, Poklonstvo kraljeva, Pokolj nevine dječice, Disputa u hramu, Posljednja večera, Raspeće i Uskrsnuće.

Na lijevom dijelu zapadnog zida Krunjenje Bogorodice simbolizira rajsko blaženstvo dok su paklene muke prikazane fizičkim mučenjem golih ljudskih tjelesa koja maltretiraju kosmati đavoli.

Žive, pastelne boje ostale su sačuvane u prvotnom sjaju, tako da je njihov doživljaj vizualni užitak. Uočavaju se utjecaji emilijanskog slikarstva trečenta. No njihovi jasni izvori transformirani su u pučko slikarstvo naivnog izraza. Iako su tijela nespretno izvedena, sveukupni dojam o slikarijama je skladan.

Prikaži