Gourmet

Teran Giacoma Casanove: Romantični okus avanture

Žudite za novim ljubavnim užicima? Želite probuditi zaspalu strast u vezi? Kušajte teran i otkrijte zašto su ga obožavali legendarni venecijanski ljubavnik Casanova i rimska carica Livija.

Priče o iznimnom okusu i djelovanju istarskih vina mogu se pronaći već u djelima pisaca staroga Rima. U tim tajanstvenim tekstovima nalazimo priču o eliksiru dugovječnosti carice Livije, supruge cara Augusta.

teranCarica je doživjela čak 82 godine, što je za ono doba iznimno duboka starost. Pisci spominju Vinum Pucinum kao caričino omiljeno piće, a povjesničari vjeruju da se radi upravo o istarskom teranu rubinski crvene boje.

Od davnina uzgajan u istarskim vinogorjima, teran je sorta koja daje izvrsno crveno vino sa zanimljivom nijansom trpkosti. Znalci kažu da je strastven i neobičan - ima živ, neobuzdani miris šumskog voća, a boja mu se kreće od ljubičaste do rubinski crvene.
Odlično prija uz sireve, domaći pršut i mesna jela, poslužen na temperaturi od 18°C.

Kako je teran opio Casanovu
Strastveni okus terana opio je i svjetski poznatog pustolova, vojnika, špijuna i ljubavnika Giacoma Casanovu, čije je prezime postalo sinonim za neobuzdanog pustolovnog ljubavnika. 

casanova2
Casanova je rođen u Veneciji 1725. godine. Bio je svećenik, no zbog razuzdanog života ubrzo je prekinuo tu karijeru. Život mu se u potpunosti promijenio kada je spasio život bogatom plemiću, koji mu se zahvalio izdašnom nagradom. Novostečeno bogatstvo omogućilo mu je raskošan život i putovanja na kojima je zaveo preko dvije stotine žena. Zbog svojih je zavodničkih podviga postao predmetom čežnje mnogih dama iz europskog visokog društva. Živio je razuzdano, a umro u potpunoj bijedi.

Svoj život opisao je u opsežnim memoarima Povijest mog života, gdje u dva navrata spominje upravo Istru.

Casanova je dvaput posjetio Vrsar, gradić u blizini Limskog zaljeva - prvi put kao siromašni svećenik, drugi put kao vojnik. U Vrsaru je Casanova upoznao lokalnog kirurga koji ga je upoznao s omiljenim lokalnim pićem - teranom.

Iako je samo kratko boravio u Vrsaru, opijen teranom ipak je uspio izvesti jednu od svojih ljubavnih avantura, zavevši mladu služavku.

casanovaDopustite da vas teran potakne na strast
Ne znamo je li Casanova uživao i u opojnim kamenicama iz obližnjeg Limskog kanala, ali znamo da vam Istra danas nudi mnoga iskustva koja pobuđuju strast.
Krenite Casanovinim stopama na Casanova Tour koji se svake godine održava u Vrsaru.

Provedite romantični vikend za dvoje uživajući u vrhunskim istarskim spa iskustvima. Okupajte se na najromantičnijim plažama Istre ili probudite strast kušajući jela od tartufa.

Odabrano iskustvo svakako oplemenite čašom terana, čiji će vas snažni okus potaknuti na romantično istraživanje.
Više o autohtonim istarskim vinima saznajte u našem članku.

Prikaži