Doživite Vrsar

Ronjenje

Istra nije lijepa samo u zelenoj brežuljkastoj unutrašnjosti i duž razvedene obale na kojoj borovi dodiruju plavi Jadran već i u podmorju što je okružuje. Brojne podvodne plićine koje domaći zovu "šeke", sa svojim okomitim stijenama i skrovitim rupama staništa su raznovrsnim ribama i rakovima. Ti "potonuli" ili nikad "izronuli" otoci obrasli su florom i faunom u pravoj raskoši boja. Znatiželju ronilaca privlači i nekoliko olupina ratnih i putničkih brodova. Duž porečkog priobalja od Novigrada-Cittanova na sjeveru do Limskog kanala i Rovinja na jugu, 20-tak je plićina atraktivnih za ronjenje, dubine između 4 i 40 metara. Posebno privlačni su "zidovi", okomite stijene na šekama kampanil i tempesta te podmorska spilja na otočiću Banjole kraj Rovinja.
Izuzetan ronilački doživljaj jesu noćna ronjenja te posjeti olupinama potonulih brodova.
Na ovom području dvije su zaštićene olupine austro-ugarskog putničkog broda Baron Gautsch i britanskog ratnog broda Coriolanus na kojima je dozvoljeno organizirano ronjenje.
Uz individualno ronjenje, po vlastitom izboru, nude se i ronilački izleti iz ronilačkih centara. Smješteni su duž cijelog priobalja poreštine, u turističkim naseljima, neposredno uz hotele, apartmane ili kampove. Imaju svu potrebnu ronilačku opremu te brodice ili gumenjake za ronilačke izlaske. U nekima je moguća škola ronjenja (CMAS, SSI, PADI).

ZONE ZABRANJENE ZA RONJENJE
- dijelovi unutrašnjih morskih voda koje obuhvaćaju luke, prilaze lukama, sidrišta luka i područja gustog prometa
- strogi i posebni rezervati u moru, parkovi prirode te drugi zaštićeni dijelovi mora i podmorja (Limski zaljev)

ZONE RONJENJA S POSEBNOM DOZVOLOM NA PODRUČJU VRSARA
- područje NOVIGRAD - olupina broda Coriolanus. Morski pojas širine 300 m oko pozicije 45 19'19"N i 13 25'25"E
- područje SV. IVANA NA PUČINI - olupina broda Baron Gautsch. Morski pojas širine 300 m oko pozicije 44 56'25"N i 13 34'43"E
Za nadzor ronjenja ovlašteni su Lučka kapetanija, Policija i nadzornici ronjenja Ministarstva prosvjete i sporta.

Prikaži