Znamenitosti

Glavna gradska vrata

Uz crkvu Sv. Foške nalaze se istočna, odnosno glavna gradska vrata srednjevjekovnog Vrsara. Tijekom minulih stoljeća bio je to glavni ulaz u utvrđeni gradić koji se tek u 19. stoljeću proširio izvan obruča starih zidina, a gdje se do tada nalazila tek poneka usamljena kuća ili crkvica.

Glavna vrata grada Vrsara iz 13. stoljeća ukrašena su jednostavnim polukružnim romaničkim lukom. S unutrašnje strane nalaze se kameni i željezni prsteni za koji su svojedobno bila pričvršćena drvena krila uz pomoć kojih su se vrata otvarala i zatvarala. Vrata ukrašena plitkim reljefom na kojem je vidljiv lav Sv. Marka, simbol Mletačke Republike, s knjigom, što predstavlja atribut evanđelista Marka, uzdignutih krila i podvinuta repa bila su dio sustava gradskih zidina.

Budući da lav u šapama drži zatvorenu knjigu, reljef je zasigurno isklesan u razdoblju kada je Mletačka Republika vodila jedan od svojih ratova. Naime, mirnodopski lavovi držali su u šapama rastvorenu knjigu s tekstom, lat. PAX TIBI MARCE EVANGELISTA MEUS, hrv. Mir tebi, moj Marko evanđelista. Budući da se podudara s prikazima mletačkih lavova isklesanih tijekom 14. i 15., odnosno 16. stoljeća, lava na glavnim gradskim vratima teško je vremenski okarakterizirati.

Iako se prve skulpture ili reljefi s mletačkim lavovima na javnim građevinama u Istri pojavljuju krajem 13., odnosno početkom 14. stoljeća, a Vrsar je u razdoblju od 10. do 18. stoljeća bio u sastavu Porečke biskupije, možda je ovaj lav odnekud dopremljen te postavljen iznad vrata nakon 1778. godine kada je Venecija porečkim biskupima oduzela grad. Ispred vrata, na lijevoj strani, nalazi se zgrada prve osnovne škole u Vrsaru izgrađena u 19. stoljeću.

Glavna gradska vrata
Glavna gradska vrata
Prikaži