Doživljaji

Kolijevka glagoljaštva

Glagoljica je staro slavensko pismo što su ga sastavila braća Ćiril i Metod. Njome su pisane crkvene knjige, gradski statuti i zakonici, klesani su natpisi na kamenim pločama, urezivane poruke na raspela, zvona i oslikane zidove crkava.

rocDanas je to neprocjenjivo nasljeđe najbolje sačuvano upravo u središnjim krajevima Istre. Tu je u naše vrijeme podignut jedinstven spomenik glagoljskoj kulturi i pismenosti - Aleja glagoljaša.

Kad dođete u taj glagoljaški kraj, naći ćete se doista u srcu Istre - u geografskom i u duhovnom smislu. Iskoristite tu jedinstvenu priliku, naučite nekoliko glagoljskih slova i obradujte svoje najbliže razglednicom s pozdravom napisanim tim starim pismom.

Prošečite Alejom glagoljaša
Izuzetan spomenik i svjedok neprekidnog trajanja slavenske, glagoljske pismenosti od Svete braće Ćirila i Metoda do danas jest Aleja glagoljaša. Aleju čini jedanaest spomen obilježja smještenih u netaknutoj prirodi uz 7 km dugu cestu od Roča do Huma.

aleja glagoljasaPut kroz povijest koji započinje podno Roča stupom Čakavskog sabora u obliku slova S, simbolizira početke slavenske pismenosti. Slijedi kameni stol Ćirila i Metoda.

Redom dalje pronaći ćete sijelo Klimenta Ohridskog, učenika i sljedbenika Ćirila i Metoda, zatim glagoljski lapidarij, klanac hrvatskog Lucidara, vidikovac Grgura Ninskog, uspon Istarskog razvoda, zid hrvatskih protestanata i heretika, odmorište Žakna Jurja, glagoljaša koji je najavio tiskanje prve hrvatske tiskane knjige.

Zanimljiv je, pretposljednji u nizu, spomenik slobodi od tri kamena bloka koji simboliziraju: stari, srednji i novi vijek. Simbol su otpora i vječne težnje za mirom i slobodom. Aleja završava bakrenim vratima na samom ulazu u Hum.

Posjetite Aleju i uživajte u cjelodnevnom istraživanju prirodnih i kulturnih ljepota.


Sentona, drevna božica Liburna

Prikaži