Austro-ugarska arhitekturalna ostavština i arhitektura moderne

Podzemni tuneli - Zerostrasse


Ispod Pule postoji cijeli jedan podzemni svijet sačinjen od tunela koji se proteže kroz gotovo cijeli grad, danas poznat pod imenom Zerostrasse. Pulski podzemni tuneli nastali su tijekom Prvog svjetskog rata kao sklonište u slučaju zračnih napada na grad.

Podzemni sustav tunela sastojao se od skloništa, rovova, galerija i prolaza, ali i spremišta za streljivo te komunikacijskih hodnika. Svaki brežuljak u najužoj gradskoj jezgri izbušen je i prokopan pa je tako stvorena rasprostranjena tunelska mreža, a pulski brežuljci Monte Zaro, Monte Ghiro i Kaštel mogu se pohvaliti s najvećim tunelima.

Kaštel koji je u doba Austro-Ugarske Monarhije služio kao vojarna i promatračnica te kao skladište, ali i zatvor za zarobljenike, ispod svojih padina krije dva tunelska skloništa. Jedan je smješten podno same utvrde, dok se drugi nalazi u podnožju brežuljka. Dug je oko 400 metara, a prvenstveno je služio za povezivanje užeg centra grada. U njegovu se središtu nalazi jedinstveni prostor do kojeg vode i u kojem se susreću podzemni tuneli čiji su ulazi smješteni s četiri različite strane u podnožju Kaštela. Pomno isplanirani ulazi sustavu omogućuju pravilno strujanje zraka čija temperatura tijekom cijele godine iznosi između 14 i 18 °C. Hodnici su široki od 3 do 6 metara i visoki 2,5 metra.

Podzemni prostori ispod Kaštela mogli su primiti oko 6.000 osoba, dok je kapacitet svih pulskih skloništa više od 50.000 što je brojka gotovo istovjetna broju stanovnika grada. Takav kapacitet postignut je zahvaljujući stalnim širenjem mreže tunela u doba talijanske vlasti, tijekom Drugog svjetskog rata, kada su izgrađena i atomska skloništa.

Carrarina 3, HR-52100 Pula-Pola
T: +385 52 211 566, ppmi@ppmi.hr
www.ppmi.hr

Podzemni tuneli - Zerostrasse
Podzemni tuneli - Zerostrasse

Arsenal u Puli

Raša - grad spomenik

Hotel Riviera

Zgrada Filozofskog fakulteta u Puli

Hotel Palazzo

Prikaži