Crkve

Župna crkva Sv Blaža


Izgradnja ove trobrodne bazilike s polukružnom apsidom, prezbiterijem, transeptom i korom započela je 1761. na mjestu starije ranoromantičke bazilike srušene 1760.
Oblikovana je prema modelu mletačke crkve Sv. Petar in Castello. Posvećena je 1808., ali ne i u potpunosti dovršena. Njena veličina 56,20 x 31,60 m i kupola koja dostiže 25 metara, čine je najvećom župnom crkvom u Istri. Isto tako, to je crkva s najvišim zvonikom (62 m), sličnim onome Bazilike svetog Marka u Veneciji. Zvonik je izgrađen 1815. prema projektu Tršćanina Antonia Porte, a u potpunosti je dovršen 1882.

Posjetitelje crkve dobrodošlicom dočekuje pet svetaca s neobaroknog pročelja: ”domaćin” sveti Blaž, sveti Petar i sveti Lovro njemu zdesna, te sveti Pavao i sveti Kvirin njemu s lijeva. Kipove, sve u prirodnoj veličini, osim kipa svetog Blaža koji je veći, izradila su braća Trevisan, Andrea i Giovanni, sinovi samoukog i nadaleko cijenjenog slikara Veneria iz Vodnjana.

Unutrašnjost Sv. Blaža je barokni prostor razdijeljen lučnim arkadama na stupovima opremljen s devet oltara iz 19. i 20. st. te bogato dekoriranih inkrustacijama, mramorom i uljanim slikama svetaca velike umjetničke vrijednosti.
Crkva posjeduje izuzetno vrijedan inventar djelomično prezentiran javnosti u muzeju koji je sastojni dio sakralnog objekta. Poznat po kolekciji relikvija i Svetim Tijelima. Ukupno je u vodnjanskoj stolnici pohranjeno i popisano 370 relikvija ili zemaljskih ostataka 250 svetaca. Zbirka sadrži ukupno 730 djela i predmeta koji obuhvaćaju vremensko razdoblje od V. do XIX. stoljeća.

Župna crkva Sv Blaža
Župna crkva Sv Blaža
Župna crkva Sv Blaža

Crkva Majke Bojže na Placu (Gračišće)

Središnja Istra

Crkva sv. Katarine, Svetvinčenat

Svetvinčenat

Crkva sv. Katarine, Vodnjan

Vodnjan-Dignano

Crkva sv. Antuna Opata, Svetvinčenat

Svetvinčenat

Crkva sv. Antuna, Galižana

Vodnjan-Dignano
Prikaži