Crkve

Sv. Stjepan (Peroj)


Na rubu naselja nalazi se crkva Svetog Stjepana. Crkva je zanimljiva zbog svoje povijesno-umjetničke vrijednosti, ali i zbog promjena koje su je obilježile u novijoj povijesti. Crkva je vjerojatno građena u razdoblju od 7. do 11. stoljeća. Godine 1657., kada su Peroj naselili Crnogorci, crkva je bila zapuštena. Godine 1834. blagoslovljena je crkva Sv. Spiridona, a crkvu Sv.Stjepana su nacionalizirale austrijske vlasti koje su crkvu prodale.

Crkva je pretvorena u gospodarski objekt, po dužini pregrađena na tri djela te podijeljena na tri vlasnika. Do 2000. god, kada je Grad Vodnjan postao novi vlasnik, služila je kao štala i spremište za sijeno. Prema izvornoj strukturi, crkva je bila jednobrodna, izrazito izduljena građevina s tri četvrtaste apside na istočnoj strani. 

Na crkvi su započeti restauratorski radovi koji su trajali od 2008. - 2013. godine kada je crkva ponovo svečano otvorena kao kulturni objekt. U crkvi su pronađene brojne slike, freske, reljefi te zidani grob postavljen poprečno, ispred vrata kroz koja se iz zvonika ulazilo u crkvu.

 

Crkva Majke Bojže na Placu (Gračišće)

Središnja Istra

Crkva sv. Katarine, Svetvinčenat

Svetvinčenat

Crkva sv. Katarine, Vodnjan

Vodnjan-Dignano

Crkva sv. Antuna Opata, Svetvinčenat

Svetvinčenat

Crkva sv. Antuna, Galižana

Vodnjan-Dignano
Prikaži