Crkve

Župna crkva Svetog Bernarda


Župna crkva Sv. Bernarda jednobrodna je građevina sa sakristijom sagrađena 1621., odnosno produžena 1941. te obnovljena 1988. godine.

Crkveni zvonik iz 17. stoljeća, visok 34 metra, obnovljen je 2000. godine, dok se u unutrašnjosti crkvice može vidjeti nadgrobna ploča s grbom plemenitaške obitelji Borsi, kao i grob jednog od njezinih članova.

Iznad oltara nalazi se najznačajnija umjetnina danas čuvana u Funtani -  slika Bogorodice s Djetetom i svecima koja je nedavno temeljito restaurirana. Prema stilskim odrednicama, na slici nepoznatog autora, vidljive su dvije stilske cjeline koje prikazuju - gornji statički prizor Bogorodice s Djetetom iz doba Renesanse te onaj donji prizor svetaca karakterističan za razdoblje Baroka.

Na lijevom bočnom oltaru nalazi se slika Bogorodice s Djetetom u društvu Sv. Dominika i Sv. Katarine, nazivane i Majkom Božjom od Svete krunice. Ovo ulje na platnu, nepoznatog autora, nastalo je početkom 17. stoljeća te je karakteristično za rani venecijanski barok, a na oltar je postavljeno nakon restauracije 1994 godine.

Slika s likom Blaženog Alojzija Stepinca, kardinala i zagrebačkog nadbiskupa (1898-1960) te glasovitog i hrabrog borca protiv komunističke ideologije, nalazi se na desnom oltaru Župne crkve. Ulje na platnu, blagoslovljeno 1999. godine, rad je umjetnika Vladimira Pavlinića.

Iznad ulaza u Župnu crkvu nalazi se prostor za pjevanje s orguljama iz 1878. godine, dar vjernika grada Weinheima iz Njemačke.

Crkva Majke Bojže na Placu (Gračišće)

Središnja Istra

Crkva sv. Katarine, Svetvinčenat

Svetvinčenat

Crkva sv. Katarine, Vodnjan

Vodnjan-Dignano

Crkva sv. Antuna Opata, Svetvinčenat

Svetvinčenat

Crkva sv. Antuna, Galižana

Vodnjan-Dignano
Prikaži