Istarske freske

Freske: Crkva sv. Agate, Kanfanar


Krist, kao golobradi mladić u ruci drži natpis REX IUDEORUM, a ovu fresku s neuobičajenim natpisom u Kristovim rukama moguće je vidjeti u crkvi sv. Agate.

Crkva sv. Agate, ranoromanička je građevina s unutarnjom polukružnom apsidom, no iako tipološki vezana uz predromaničku graditeljsku tradiciju, mogla je nastati i kasnije. Zidne slikarije datiramo u drugu polovicu 11. st. zbog kompozicije i tehničkih karakteristika. 

Stojeći lik Bogorodice nalazi se u donjem središnjem djelu apside, s rukama uzdignutim u molitvu okružena sa svake strane petoricom apostola. Krist, prikazan kao golobradi mladić, u ruci drži neuobičajeni natpis: REX IUDEORUM. Na trijumfalnom luku uobičajeni prikaz Navještenja zamijenjen je prikazom žrtve Kaina i Abela, dok se Svetice Agata i Lucija nalaze u poljima ispod trijumfalnog luka. Bordure geometrijskih motiva uokviruju ponavljajući ornamentalni repertoar poznat iz karolinškog slikarstva.

Takvom kompozicijom, s podjelom pozadine iza apostola i bordurama slikar naglašava horizontalnost prizora. Likovi apostola slikani su u jednostavnim, hijeratskim pozama, čija je statičnost naglašena i promjenom boja njihovih haljina. Razbija ju tek kompozicija u konhi apside u kojoj je lik Krista u pokretu, raširenih ruku, kao i likovi apostola u gesti prinošenja darova, čime se naglašava središnja scena ovog ikonografskog programa. S ograničenom paletom boja slikar postiže zanimljive kolorističke efekte. Lica i ruke oblikuje komplementarnim kontrastima, zelenim i crvenim bojama. Boje su nanošene na svježu žbuku, osim bijele kojom su se gradile lumeggiature i natpisi nad apostolima, koji se danas nažalost tek naziru. Zbog vjerovanja tadašnjeg puka koji je mislio da će prahom ostruganim s apostolovih očiju izliječiti očne bolesti, tijekom vremena one su u potpunosti izgrebene. Osim za izlječenje od očnih bolesti u crkvicu sv. Agati, kojoj su mučitelji odrezali dojke, hodočastile su i dojilje kojima je presahlo mlijeko.

Kako doći:
Crkva se nalazi na cesti koja vodi prema Baratu, dva kilometra sjeveroistočno od Kanfanara.

Napomena:
Ključ se nalazi u Župnom uredu Kanfanar.

T:  +385 (0)52 825 115

Freske: Crkva sv. Agate, Kanfanar
Freske: Crkva sv. Agate, Kanfanar
Freske: Crkva sv. Agate, Kanfanar
Freske: Crkva sv. Agate, Kanfanar
Freske: Crkva sv. Agate, Kanfanar

Freske: Crkva sv. Vincenta, Svetvinčenat

Rovinj-Rovigno

Freske: Crkva sv. Katarine, Svetvinčenat

Svetvinčenat

Freske: Crkva sv. Roka, Roč

Buzet

Freske: Crkva sv. Roka, Oprtalj

Oprtalj-Portole

Freske: Crkva sv. Katarine, Lindar

Središnja Istra
Prikaži