Muzeji i zbirke

Kuća o batani (UNESCO Heritage)


Kuća o batani pripovijeda priču o batani, drvenoj ribarskoj brodici ravnoga dna i omiljenom rovinjskom tradicionalnom plovilu.

Batanu desetljećima grade lokalni brodotesari i kalafati, svakodnevno koriste lokalni ribari i posjeduju brojne rovinjske obitelji. Batana je postala glavnim gradskim simbolom, pa joj je Grad poklonio muzej! I to ne običan muzej, već prvi na Mediteranu posvećen jednom ribarskom plovilu!

Muzejski je postav osmišljen suvremeno i multimedijalno, s filmskim i slide projekcijama, maketama i modelima, glazbom, izvrsnim fotografijama, interaktivnim izlošcima, kao i originalnim predmetima - donacijama rovinjskih građana.

Posjetitelji muzeja na zanimljiv i interaktivan način upoznaju se s porijeklom batane, njezinom tipologijom i sastavnim dijelovima, njezinim graditeljima i kalafatima, tajnama procesa njezine gradnje, kao i o povijesnim rovinjskim škverovima, ali i ljepoti svakodnevnog života Rovinja i njegovih stanovnika i njihovom bogatom glazbenom, jezičnom, gastronomskom i inom nasljeđu.

Ekomuzej Batana upisan je 2016. godine u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Radno vrijeme:
Zatvoreno zbog preobrazbe muzejskog postava.

Informacije:
Obala Pino Budicin 2, HR-52210 Rovinj-Rovigno
T. +385 (0)52 812 593, +385 (0)91 1556 755
batana@rv-batana.t-com.hr
www.batana.org/hr

Prikaži