Golf

Golf igralište Brijuni

Već početkom 20. stoljeća na Brijunima se nalazio jedan od najvećih golf terena u Europi.


Staro je golf igralište 1922. godine dao izgraditi tadašnji vlasnik Brijuna austrijski industrijalac Karl Kupelwieser i početkom 30-ih godina dodatno je dotjerano. Tada je imalo 18 rupa i duljinu od 5.742 metra. Zahvaljujući vrhunskim američkim i engleskim arhitektima stalno je dotjerivano i golf je bilo moguće igrati već sat-dva nakon pljuska.

Ovdje su na mnogobrojnim turnirima igrali predstavnici evropske i svjetske aristokracije jer su Brijuni tih godina bili jedno od najpoznatijih mondenih okupljališta u ovom dijelu Europe.
Raznolik prirodni okoliš te mogućnost igre na samoj obali mora, ispod stoljetnih krošnji mediteranskih stabala, čini igru ovdje posebno zanimljivom, a zbog izvrsne mikroklime na Brijunima je golf moguće igrati gotovo čitave godine.

Danas je u funkciji djelomično rekonstruirano igralište od 9 rupa sa pješćanim greenovima u teeoffsima. Opet se održavaju internacionalni turniri i sve se više teži završetku rekonstrukcije starog terena na svih 18 rupa.

Kako stići do igrališta?

U poslovnici za izletnički turizam u Fažani kupite kartu (green fee) za igralište. Nakon što brodom uplovite u Brijunsku luku, krenete cestom udesno iza hotela Karmen. Slijedeći cestu uz more, a nakon otprilike 500 metara, s lijeve ćete strane ugledati vježbalište (Driving Range). Nastavite dalje cestom uz more, pređite mostić preko ribnjaka i stigli ste na cilj. Prvo što ćete ugledati jest green rupe broj 9 s Vaše lijeve strane, a početne pozicije za prvu rupu nalaze se s desne strane ceste.

Kada igrati?

Za razliku od većine igrališta u Europi, golf na Brijunima možete igrati cijele godine uz ugodnu temperaturu koja se i u siječnju rijetko kada spušta ispod nule. Tijekom zime može zapuhati hladan vjetar bura koji Vas ipak neće spriječiti da uživate u igri. A ovisno o količini kiše, ljeti se može dogoditi da trava požuti, no lokalno pravilo o dopuštenom pomicanju loptice omogućava normalnu igru.

Ono što je sigurno jest da će Vas na Brijunima uvijek dočekati mir i tišina, a ponekad ćete biti i potpuno sami na igralištu što je uistinu jedinstven doživljaj.

Doznajte više:
» Golf igralište NP Brijuni

Prikaži