Ribolov

Morski ribolov


Jadransko more predstavlja raj, kako za ljubitelje ronjenja, tako i za ribolovce. Da biste se bavili rekreacijskim i sportskim ribolovom u Hrvatskoj potrebna vam je dozvola, bez obzira obavlja li se s obale ili iz brodice. Dozvole se izdaju za sportsko udičarenje, ručno udičarenje, ribolov parangalima do 150 udica, za lov na tunu i slične velike ribe te za ribolov s podvodnom puškom.

Sve vrste dozvola za rekreacijski ribolov na moru možete kupiti u područnim jedinicama Ministarstva i kod ovlaštenika za prodaju, (turističke agencije) kao i elektronskim putem preko stranica Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Elektronske dozvole nemaju obrasce niti papirnate inačice - dozvola se potvrđuje serijskim brojem kojeg dodjeljuje sustav nakon obavljene kupovine. Po obavljenoj kupovini, na adresu elektroničke pošte dostavlja se PDF dokument kojim se potvrđuje da je kupnja obavljena te koji sadrži serijski broj dozvole.

Dnevne i višednevne dozvole za sportski ribolov na moru vrijede samo uz člansku iskaznicu HSŠRM ili saveza za ribolov na moru druge države.
Godišnja dozvola za sportski ribolov na moru vrijedi samo uz člansku iskaznicu HSŠRM.
Kupljena dozvola vrijedi za cijelo ribolovno more RH.
Cijena pojedine dozvole ovisi o dužini njezina trajanja, dok je za lov na tunu, igluna i iglana potrebna posebna dozvola.

Ulov ulovljen u sklopu sportskog ribolova ne smije se prodavati.
Dozvola ne vrijedi za izlov gospodarski važnih vrsta riba i drugih morskih organizama manjih od propisanih Naredbom o zaštiti riba i drugih morskih organizama.

Odobrenje za ronjenje s opremom također morate ishodovati pri registriranim klubovima, uz prethodno predočenje svjedodžbe o položenom ispitu, dok Vam za ronjenje s maskom nisu potrebna posebna odobrenja.

Cijene dozvola:
jednodnevna 8.00 Eur
trodnevna 20.00 Eur
sedmodnevna 40.00 Eur

Ribolov je zabranjen oko objekata marikulture (na udaljenosti od 200 m od uzgajališta riba ili 100 m od uzgajališta školjkaša), u lukama i lučicama (osim na označenim mjestima dopuštenim odlukom lučke uprave) te na plažama i kupalištima od 1. svibnja do 1. listopada (osim na označenim mjestima dopuštenim odlukom lokalne samouprave ili koncesionara).
U posebnim staništima (ušćima rijeka Dragonje, Mirne, Raše, u Limskom i Fažanskom kanalu, Medulinskom zaljevu) i dijelovima ribolovnog mora unutar zaštićenih područja temeljem propisa o zaštiti prirode pojedini oblici sportskog i rekreacijskog ribolova su posebno regulirani.
Područje nacionalnog parka Brijuni nisu ribolovno more te je ribolov uređen pravilnicima o unutrašnjem redu ustanove koja upravlja tim područjem.

Dodatne informacije o morskom ribolovu možete dobiti klikom na službeni link Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

*Cijene su okvirne te ne snosimo odgovornost za promjene istih

Prikaži