Sunce i more

Hans Schmidt, parobrod na jadranskom dnu

U morskim dubinama jugozapadno od Pule leže ostaci njemačkog teretnog parobroda Hans Schmidt o kojem se malo zna - tek da je građen 1920. i potonuo 1943. nailaskom na minu ili uslijed bombardiranja iz aviona, a da mu je prvotno ime Albireo promijenjeno kada mu je vlasnikom postao Heinrich Schmidt iz Flensburga.

hans schmidtOlupina je otkrivena tek u novije vrijeme, a da je riječ o teretnjaku Hans Schmidt utvrdio je talijanski podvodni istraživač Mario Arena. Brod leži u uspravnom položaju i povijesno je važan zbog posebnog tipa sidra koji se ne proizvodi već više od 100 godina.

Čelični trup parobroda uglavnom je neoštećen, s iznimkom pramca koji je mina gotovo odvojila od ostatka broda. Razorna eksplozija se dogodila u visini prednjih skladišta te je teretnjak, dug 112 metara, vjerojatno potonuo u nekoliko minuta.

Na pramcu se vide sidrena vitla i bitve za vezivanje, prednji jarbol je srušen i leži pored broda, dok onaj stražnji leži na palubi.
Malo je sačuvano od središnjeg nadgrađa - moguće je da je olupina predstavljala opasnost za navigaciju i da su naknadnim miniranjem sniženi njeni najviši dijelovi (jarboli, dimnjak, zapovjedni most).

ronjenjeVidljiv je krov strojarnice s okruglim prozorima i nekoliko drugih, manjih struktura. Krmena skladišta su prazna, dok se ispod krme može vidjeti brodsko kormilo i vijak do polovice zakopan u pijesak.

Budući da se ostaci ovog velikog, tajnovitog broda nalaze na otvorenom moru i u predjelu slabije vidljivosti dna, potreban je oprez i dobra priprema ronjenja, uz poštivanje svih pravila sigurnosti.

Zabranjeno je neovlašteno vađenje bilo kakvih predmeta iz podmorja. O svemu tome pouzdano brinu iskusni instruktori; u njihovoj pratnji, ronjenje se odvija sigurno i po pravilima, a putovanje jadranskim podmorjem postaje doživljaj za pamćenje.

» Ronjenje

Prikaži