Svjetionici

Svjetionik Rt Zub


Svjetionik Rt Zub nalazi se na poluotoku Lanterna koji je 13 km udaljen od Poreča i isto toliko od Novigrada-Cittanova. Poluotok Lanterna leži između dva zaljeva, Tarska i Lunga.

Svjetionik je izgrađen 1872. godine. Kamena zgrada koju okružuje ograđeno dvorište sastoji se od prizemlja te prvog kata i u njoj se nalazi jedan apartman namijenjen smještaju 6 osoba. Svjetlosna signalizacija je automatizirana, a sa svjetionika je povučena svjetioničarska posada.

PLAŽE
Svjetionik je udaljen od mora 10 m, okružen je zelenilom i ima nekoliko uređenih kamenitih i šljunčanih plaža uokolo samog objekta. Osim pred samom svjetioničarskom zgradom, lijepe se šljunčane i kamenite plaže nalaze i u uvalama Tarska i Lunga. Plaže su prikladne za ljetovanje obitelji s djecom. Hridinasto podmorje bogato je ribom.

ZANIMLJIVOSTI
Legenda vezana uz Rt Zub i njegovo neobično ime kaže da je žena lokalnog ribara na rtu kod svjetionika sjela na stijenu kako bi tamo sačekala svog starog supruga koji je izašao na more barkom i nije se vratio zajedno s ostalim ribarima.

Svi su smatrali da je stradao zbog olujnog vremena na moru. Ona je sjedila na stijeni tri dana i iščekivala njegov povratak.

Kada je muž pristao na kopno u nevjerici je gledao u svoju ženu, pomlađenu tridesetak godina, koja je stajala pred njim smiješeći se i pokazujući svoje nove zube. Otad se stijena na rtu Lanterna naziva Rt Zub.

Svjetionik Rt Zub
Svjetionik Rt Zub
Svjetionik Rt Zub
Svjetionik Rt Zub
Svjetionik Rt Zub
Svjetionik Rt Zub
Svjetionik Rt Zub
Svjetionik Rt Zub
Prikaži