Sunce i more

Olupine uz obalu Istre

Uronite u modre dubine Jadrana i istražite olupine stare više od stotinu godina!

Istarsko podmorje krije bogat biljni i životinjski svijet koji buja oko šarenih grebena. U ovom raskošnom svijetu snivaju olupine potonulih brodova. Po njihovim palubama više ne šetaju kapetani, časnici i posada. One su sada dom samo ribicama i koraljima.

Saznajte priče najljepših olupina uz obalu Istre. Odvažite se na zaron u carstvo tišine. Možda barem na tren osluhnete i zvukove davnih vremena.

baron gautsch
1. Baron Gautsch

Zaronite do najpoznatije olupine sjevernog Jadrana, koja se nalazi neposredno ispred Rovinja.
Ovom austrijskom brodu presudila je podvodna mina 1914. godine. Prevozio je članove obitelji austrijskih oficira na ruti Boka kotorska - Mali Lošinj - Trst.

U želji da skrati vrijeme putovanja, brod je pokušao proći kroz minsko polje 9 nautičkih milja od Rovinja. Lijevim bokom, oko sredine broda, brod je dodirnuo minu. Potonuo je u samo nekoliko minuta, a s njim i stotine prestravljenih putnika.

U kolovozu svake godine organizira se memorijalno ronjenje i spuštanje vijenaca kao počast žrtvama najveće pomorske tragedije Prvog svjetskog rata na Jadranu.

Ronjenje do olupine Barona Gautsch moguće je samo u organizaciji ronilačkih centara koji posjeduju posebno odobrenje Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a ulazak u brod dozvoljen je samo kroz prve dvije palube.

2. Lina
Između Rapca i rta Pečen na Cresu zaronite do ovog željeznog parobroda izgrađenog 1879. u Velikoj Britaniji. Lina je oplovila Sredozemlje i sjevernu Europu, prevozeći ulje i vino iz talijanske pokrajine Apulije, a na povratku dovozeći ugljen iz Cardiffa.

Jedne je mračne noći godine 1914. posada Line zbog guste magle izgubila orijentaciju. Jako nevrijeme razbilo je brod o stijene. Lini nije bilo spasa.

Posjetite olupinu Line, jednu od najposjećenijih jadranskih olupina.

coriolanus3. Coriolanus
Zapadno od Novigrada potopljen je ovaj brod Britanske kraljevske ratne mornarice iz klase Shakespeare. Coriolanus je bio minolovac koji je i sam stradao od mine.

Veliki Coriolanus imao je masu od 554 tone, topove za protuzračnu obranu i 30 protupodmorničkih dubinskih mina. U svibnju 1945. ova naoko nepotopiva grdosija okrznula je plutajuću minu i ubrzo se našla na morskom dnu.

Zaronite do olupine Coriolanusa i uživajte u pogledu na brojna jata riba koja su svoj dom pronašla u potpalublju broda.

4. Hans Schmidt
Ovaj teretni parobrod prepolovila je eksplozija podmorske mine 1943. godine. Zaronite do olupine Hansa Schmidta i istražite obje polovice broda. Pravu zanimljivost i povijesni značaj olupini daje poseban tip sidra koji se ne proizvodi već više od 100 godina.

hans schmidt5. Giuseppe Dezza
Talijanskog minolovca prepolovio je svojim projektilom engleski avion. Zbilo se to krajem Drugog svjetskog rata.
Zaronite do olupine Giuseppea Dezze i ugledajte dobro vidljiv krmeni top i vojnu opremu sačuvanu i zaustavljenu u izgubljenom vremenu.

Korisne informacije o ronjenju u Istri
U ronilačkim centrima širom Istre možete završiti tečaj ronjenja (CMAS, PADI, NITROX, APNEA) koji vas vodi na atraktivne podmorske lokacije. Unajmite kvalitetnu i provjerenu oprema ili servisirajte vlastitu.

Veću sigurnost pri ronjenju omogućava vam i blizina hiperbarične komore koja se nalazi u Puli.

Ronjenje u Istri moguće je tijekom cijele godine zbog ugodnih temperatura mora, a osobito u razdoblju između svibnja i studenog.

Istra Diving sadrži 23 turistički najatraktivnije pozicije potonulih brodova te 40 podmorskih grebena (reefova). Uz korisne informacije i zakonsku regulativu, tu je i popis ronilačkih centara ovlaštenih i osposobljenih za turističko-rekreativno ronjenje: istra.com/diving.

Prikaži