Zabava i tematski parkovi

Vjetrenjača u Medulinu


Vjetrenjača je simbol Medulina i čuvar njegovog porta, izgrađena još prije 140 godina. Danas nosi novo ruho i ponovno melje žito kao u neka davna vremena, ali uz malu pripomoć elektromotora u danima kada vjetar zakaže.

Priča o ovom malinu (mlinu) započela je davne 1872. godine dolaskom braće Pošić iz Rovinja u Medulin gdje su uz obalu mora odlučili sagraditi dvije vjetrenjače - mlinove. Medulinski mlinovi bili su jedini takvog tipa na Sredozemlju pa su ljudi do njih pristizali sa svih strana, i morem i kopnom. A u Medulinu su se tako ubrzo počeli stvarali i redovi onih koji su strpljivo čekali da samelju različite žitarice koje su brižljivo uzgajali.

Vjetrenjača je kružnog tlocrta, sagrađena od kamena, a izvorno je bila, baš kao i danas, natkrivena plitkim stožastim krovom. Imala je osam jedara koja su se mogla povećavati i smanjivati ovisno o jačini vjetra.

Današnji je Medulinski malin vjerna kopija onog nekadašnjeg - vjetrenjače s kamenim toračem, drvenim elementima mlina, okretnim krovom i osmerokrakom elisom. U njegovoj unutrašnjosti pronaći ćete i razne predmete potrebne za preradu brašna, kao i starine, godinama ostavljene zaboravljene na tavanima, koje su sada ponovno zasjale starim sjajem u obnovljenoj vjetrenjači.

Radno vrijeme:
01.07. - 31.08.2024: 20:00 - 22:00, subotom zatvoreno

Cijena: ulaz besplatan

Informacije:
Malin u Medulinu
Riva, Medulin
TZ Medulin
Brajdine 41, HR 52203 Medulin
T: +385 52 577145, info@tzom.hr
www.medulinriviera.info
FB_Malin in Medulin

Vjetrenjača u Medulinu
Vjetrenjača u Medulinu
Vjetrenjača u Medulinu
Vjetrenjača u Medulinu
Vjetrenjača u Medulinu

La mula de Parenzo: centar za posjetitelje

Poreč-Parenzo

Doživljaj Motovuna

Motovun-Montona

Gradska tiskara Antico

Motovun-Montona

Sanc Michael Medieval Theme Park

Svetvinčenat

Kuća vještice Mare

Svetvinčenat
Prikaži