Zelena Istra

Pulski morski zmajevi

Vjerojatno ste i vi maštali o zmajevima kao djeca, a potom su ta čudesna bića pomalo nestala u zaboravu.

morski zmajeviAquarium Pula ima odličnu vijest za sve ljubitelje zmajeva i one koji će to tek postati! Uz brojne zanimljive morske životinje udomljene u neobičnim labirintima stare austro-ugarske utvrde, sada imate priliku među svim stanovnicima akvarija vidjeti i pravog zmaja!

Riječ je o morskim zmajevima koji, za razliku od onih iz vaše mašte, nisu veliki i neustrašivi već je to vrlo osjetljiva vrsta, podložna stresu, koja boravi u vlastitom, posebno izrađenom cilindričnom akvariju, jer svoj akvarij ne žele ni sa kim dijeliti.

Promatrajući ovu neobičnu morsku životinju možda ćete na trenutak ostati zbunjeni, no ne dajte se zavarati, to nije nikakva alga, već je prilagođena svojem staništu kojeg čine alge Kelp iz porodice smeđih algi (lat. Laminariaceae).

morski zmajeviPrivjesci po cijelom tijelu čine morske zmajeve još neobičnijim, no i oni imaju važnu ulogu u njihovom životu. Pomoću njih vrebaju plijen, a njihov obrok uglavnom sačinjavaju sitni rakovi i planktonski organizmi.

Ova egzotična vrsta latinskog imena Phyllopteryx taeniolatus, ili na engelskom Weedy sea dragon, po klasifikaciji vrsta pripada rodu morskog konjića, a uobičajeno obitava u obalnim vodama južne Australije.

Prije dolaska u pulski akvarij morski su zmajevi prošli dugotrajne i pomne prilagodbe pa sada svojim prekrasnim oblicima mogu zadiviti svakog posjetitelja. Trenutno su veličine oko 10 cm, no uz puno pažnje mogli bi narasti i do više od 40 cm i doživjeti i 10 godina starosti!

Prikaži