Prirodne atrakcije

Park šuma Zlatni rt


Među najljepšim pejzažima zapadne Istre svakako valja istaknuti park Zlatni rt / Punta Corrente koji s južne strane štiti Rovinj i njegovu luku te se proteže među slikovitim uvalama Lone i Škaraba te rtovima Montauro i Punta Corrente.

Počev od 1890., kada je tršćanski poduzetnik Georg Hütterott (Trst, 1852.-1910.) kupio terene u uvali Lone, te Montravo i Punta Corrente, ta zona postupno biva oblikovana u park-šumu nesvakidašnje pejzažne ljepote. Georg Hütterott započeo je značajno djelo pošumljavanja, dajući parku izgled prirodne šume markantnih obilježja i značajnih botaničkih vrsta, a cijela ta zona dodatno je obogaćena drvoredima, šetalištima, stazama i livadama. Pinije, čempresi i lovori prevladavaju u cijelom parku. Mnoge egzotične biljke (kao na pr. libanonski cedar, duglazija, ginkobiloba, eukaliptus i dr.) pristigle na dar Georgu Hütterottu ili su donesene s njegovih brojnih putovanja. 

Prije livade Punta Corrente visoki i prelijepi himalajski cedrovi poredani su poput zvijezda s šest krakova. Stvarajući ovo mjesto, Hutterott je zacijelo imao u vidu jedinstvene primjere najmodernijih parkova, poput onih uređenih „na engleski način“. Hütterott je Cap Aureo (rt Montravo) i ono što je nazivao “sunčanom obalom“ kanio pretvoriti u klimatsko-ljetovališni sanatorij koji je trebao postati jednom od najvažnijih turističkih destinacija ovog dijela svijeta. Dugogodišnjom brigom, i nakon njegove smrti (1910), ta je zona pretvorena u jedinstveni i raskošan prirodni park-arboretum koji je godine 1948. proglašen „zaštićenom prirodnom rjetkošću“, dok je 1961. proglašen park šumom, a taj status ima i dan-danas.

Park šuma Zlatni rt
Park šuma Zlatni rt
Prikaži