Zelena Istra

Top 5 istarskih suvenira

Istru karakterizira morsko plavetnilo, obluci, stjenovite uvale, zelena unutrašnjost, ljetna opuštenost, vrhunska gastronomija, najbolje maslinovo ulje na svijetu, renomirana vina, luksuzni resorti i kuće za odmor…

A sve je to ono zbog čega Istra iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja i čime se diči - stječući „ime“ među poznatim svjetskim turističkim destinacijama. Ovdje se spoj unutrašnjosti i obale, neobičan krajolik, zanimljivi smještajni objekti poput svjetionika, vizure koje se pružaju s bike i trail staza i brojna događanja prožimaju s dugoročnom tradicijom.

Istarska je kulturna baština veoma raznolika. Brojni utjecaji različitih kultura ostavili su traga na arhitekturi, umjetničkim djelima i tradiciji.

arena
Prilikom dolaska u Istru svakako je bitno „počastiti se“ jednim od autentičnih istarskih suvenira. Kao najrasprostranjeniji se, naravno, ističe kamena replika Arene - najznačajnijeg istarskog spomenika s 3000 godina dugačkom poviješću.

Arena, simbol Pule, impozantno dominira pulskom vizurom i posjetitelje vraća u prošlost u kojoj su se gladijatori, zbog tuđe zabave, borili za goli život.
Arena danas asocira na koncerte svjetskih megazvijezda koje su svoje nastupe upotpunile ovom „kulisom“ i ostale začarane.
Sve to i još malo više doživjet ćete ako posjetite Arenu i odnesete jedan komadić atmosfere sa sobom - u vidu kamenog suvenira.

kazuniJoš jedan prepoznatljivi simbol Istre su kažuni. Kamene kućice koje su služile za odlaganje alata i sklanjanje od kiše dok se boravilo u polju i čuvalo stado. Kažuni su građeni od kamena, okruglog su oblika i imaju stožast vrh. Nemaju prozore, a ulazna su im vrata niska.

Najviše kažuna u Istri nalazi se na njezinom južnom i zapadnom dijelu.
Ova će vas neobična građevina u minijaturi zasigurno cijele godine podsjećati na Istru, ali i razveseliti vama drage ljude kojima ih budete poklonili.

Šterne, odnosno bunari bili su prisutni uz sve istarske kuće. Nalazimo ih i danas, neke još uvijek u upotrebi. Obzirom da je šterna bila jedini izvor vode za piće, kuhanje i pranje, istarski je težak vodio računa o njoj. Redovito su se čistile i uljepšavale. Danas većinom služe kao ukras tradicionalnoj istarskoj kamenoj kući, a pronaći ćete ih i kao suvenire.

Istarsko narodno glazbalo slično oboi poznato je po nazivima roženice i sopele. Izrađuju se od različitih tipova drva (maslina, javor, trešnja, orah, oskoruša itd), imaju prodoran zvuk, a najčešće se koriste na svečanostima kao pratnja za ples - balun ili polku. Za sve glazbene entuzijaste te one koji vole tradiciju, roženice mogu biti savršen poklon. Naravno, i replike istih kao suveniri.

lungomare porec zalazak
Svaki posjetitelj Istre i istarskih konoba, zasigurno će biti upoznat s bukaletom. Istrijani se ponose ovim posebnim vrčem u kojemu se, u posebnim prilikama, poslužuje vino, odnosno istarska supa. Supa se priprema tako da se komad kruha ispeče na roštilju te se u bukaletu doda šećer i papar i zalije uljem. U smjesu se, potom, doda zagrijano vino i pomiješa, a komad kruha se do pola umoči u bukaletu.

Oblik bukalete se kroz prošlost nije mijenjao, u početku su korištene u uglednijim obiteljima i posebno ornamentirane. Kasnije se upotreba proširila pa su se bukalete nabavljale za posebne prigode - vjenčanja, rođenja i sl.
Bukaletu prije polaska svakako nabavite kao suvenir. A kad dođete kući, isprobajte je i za istarsku supu.
Živjeli!

Prikaži