Zelena Istra

Top 5 tajanstvenih jama u Istri

Ukoliko tijekom boravka u Istri želite osjetiti nalet adrenalina i istraživati „nepoznato“ te upoznati i neke legende, preporučili bismo vam posjet jednoj ili više istarskih jama, čije dubine kriju neobične oblike i priče iz daleke prošlosti.

Prepune stalaktita i stalagmita, istarske jame pozivaju posjetitelje na istraživanje njihove prošlosti, na ljepote podzemlja koje na niskim temperaturama, posebice ljeti, donose osvježenje. Prosječna temperatura u spiljama obično iznosi između 13°C i 15°C.

Mramornica
Mramornica je jedna od najvećih spilja u Istri, nalazi se blizu Brtonigle i spominje još 1770. godine. U njoj se nalaze sige različitih boja - od zagasito crvene do bijele - i stalagmiti visoki čak 13 metara. Uređene staze unutar spilje vode posjetitelje kroz ovu ljepoticu krša tijekom 30 minuta vođenog posjeta.
Temperatura unutar spilje iznosi 14°C što za ljetne žege predstavlja značajno osvježenje.

jama BaredineBaredine
Blizu Nove Vasi nalazi se jama Baredine, jedna od najpoznatijih u Istri. Nezaobilazna je na itinererima školskih grupa i različitih drugih izleta zbog živopisnih sigastih formi koje podsjećaju na kip Bogorodice, pastirice Milke, kosi toranj u Pisi i snješka-lučonošu koji je postao svojevrsna maskota ove jame.

Pastirica Milka je 13-stoljetna legenda koja govori o porečkom plemiću koji se zaljubio u pastiricu kojom je njegova majka bila nezadovoljna i dala ju ubiti. Razbojnici su bacili Milku u jamu, a nesretni je plemić uzjahao svog konja i nestao. Jedino je konj pronađen. Priča kaže da se okamenjeno tijelo pastirice Milke nalazi u jami i traži svog ljubljenog.
Zanimljivost Baredina leži i u tome što se unutar spilje susrećete s čovječjom ribicom, endemskom životinjskom vrstom koja živi samo u ovim krškim područjima.

Pazin SpeleoavanturaPazinska jama
Stotinjak metara ispod pazinskog Kaštela ponire najveća istarska ponornica Pazinčica, čija voda izbija na izvorima rijeke Raše. Pazinski je ponor zaštićen kao značajni krajobraz.
Pazinska jama može se upoznati kroz pješačku stazu dugačku 500 metara, a odvažniji mogu, uz speleološko vodstvo, zaviriti dublje u njezinu unutrašnjost.

Ova je jama zaintrigirala i poznate posjetitelje Pazina kroz stoljeća, poput Dantea i Julesa Vernea obzirom da se i uz nju veže jedna istarska legenda, legenda o Banu Dragonji - priča o nastanku rijeka Dragonje i Mirne, te ponornice Pazinčice. Dođite i posjetite Pazinsku jamu kako biste otkrili više o ovoj legendi...
Jamom će se zasigurno oduševiti i entuzijasti zip-linea koji će ju moći „preletjeti“ i doživjeti odozgora.

Festinsko kraljevstvoFeštinsko kraljevstvo
I Feštinsko kraljestvo koje se nalazi blizu Žminja obiluje neobičnim, zanimljivim oblicima koji će zaintrigirati maštovito oko. Na nekoliko uređenih staza, ono će vidjeti čarobnjakov šešir, kulu babilonsku, šišmiševa krila... i tko zna što još...
Šišmiševa krila prekrivena su dijelom korijena vinove loze koja se napaja vodom s dna spilje.

Ova je spilja otkrivena tridesetih godina 20.stoljeća, ali je tada i zatrpana. Tek su se nešto kasnije znatiželjna djeca iz okolnih sela dolazila igrati u spilju koju su nazivali svojim „kraljevstvom“, odakle potiče i naziv.

Romualdova spiljaRomualdova spilja
Ova se spilja nalazi u Limskom kanalu, a prilaz joj je prilično pristupačan. Dugačka je 105 metara i ravna. Nažalost, iako je njezina priča veoma zanimljiva jer je bivši benediktinac Romualdo, nakon što je izgradio samostan u Kloštru 1002.godine, odlučio nešto više od dvije godine živjeti u spilji i posvetiti se samotnjačkom životu, spilja je do daljnjeg zatvorena za posjetitelje zbog zaštitnih mjera.

U spilji su pronađeni brojni dokazi da je u njoj obitavao pračovjek; ostaci kostiju izumrlih ledenodobnih životinja, predmeti koji su se koristili te zubi kutnjaci mlađeg pripadnika Homo Sapiensa.
Romualdova spilja je tijekom proljeća i ljeta rezidencija velikog šišmiša, ugrožene i zakonom zaštićene vrste.

Tijekom boravka u Istri, odlučite se na poludnevni izlet u neku od dostupnih spilja, osvježite se i pokušajte otkriti njezine tajne kroz vođena razgledavanja. Vjerujemo da će to biti potpuno drugačiji pogled na prirodne ljepote Istre koje su u ovom podzemnom kontekstu obavijene aurom mističnosti.

Prikaži