Zelena Istra

Top 5 vrsta aromatičnog bilja koje ćete pronaći u Istri

Mirisi su posebno čarobni u Istri, posebno u proljetnim i ljetnim mjesecima. Ako se spremate na putovanje u Istru baš u to vrijeme, imate priliku okriti aromatično bilje koje će vas očarati svojim božanstvenim mirisom.

Smilje - eliksir mladosti
Smilje ćete prepoznati po specifičnoj žutoj boji, što ne čudi jer posebno voli upravo sunce. Voli i Istru, a raste uz kamenita područja i uz more. Njegovo eterično ulje utječe na proizvodnju kolagena, ali i djeluje pročišćavajuće na kožu. Dovoljno je razloga da počnete voljeti ovu biljku!

LavandaLavanda - ljubičasta rapsodija
Znate li da se jedino cvijet od prave lavande upotrebljava za čajeve i da postoji više od 40 vrsta lavandi na svijetu?

Neke imaju svoj dom u Istri, a prošećete li središnjom Istrom ili uz more, zasigurno vaš očekuje predivan prizor ljubičastog polja, koje je kao stvoreno za savršenu fotografiju koju ćete podijeliti na Instagramu.

Ružmarin - u hrani je lijek
Prepoznat ćete ga po specifičnom mirisu ukoliko ga protrljate među prstima, a zamislite ga u kombinaciji s ribljim specijalitetima našeg poluotoka - obogatit će okuse hrane na vašem stolu.
Šetate li pokraj mora, u njegovom prirodnom staništu, uživat ćete u njegovom prepoznatljivom mirisu.

KaduljaKadulja - ljekovita ljepotica
Volite li čaj, predlažemo vam onaj od kadulje; sadrži antibakterijska i antiseptična svojstva, a osim toga, koristi se i kao začin. Ovu primorsku biljku potražite, naravno, uz more, ako posjećujete Istru u petom mjesecu kad je vrijeme cvatnje ljubičaste ljepotice.

Lovor - dio Rima, ali i sadašnjosti
Ne čudi da su se upravo od lovora izrađivali vijenci, ova biljka simbol je pobjede, vječnosti i besmrtnosti. Lovor je rasprostranjen posvuda u Istri, a često je nezaobilazni začin u  mesnim specijalitetima i tamnim umacima.

Jeste li primijetili, da većina aromatičnog bilja u Istri raste uz more? Izgleda da upravo more djeluje blagotvorno i na biljke, ne samo na ljude. Nadamo se da ćete i vi uskoro uživati u našem blagu, na najljepšem poluotoku!

Prikaži