Gourmet

Top 5 istina o vinu iz Istre

U Istri je vrijednost vinove loze prepoznata od davnina. Već stari Rimljani hvale teran s poluotoka, a u srednjem vijeku istarska muškatna vina delicija su na kraljevskim stolovima! Danas je vino neodvojivi dio istarske gastronomije i načina života, a mnoge manifestacije posvećene su upravo njemu.

vineyard
Vino u istarskoj gastronomiji ima jednu od glavnih uloga
Mediteranska kuhinja, jedna od najzdravijih na svijetu, nezamisliva je bez crnog ili bijelog vina. Jeste li probali istarsku malvaziju, teran, momjanski ili pak porečki muškat ruža uz ribu, sireve, meso, deserte...?

Sigurni smo da jeste, kao i da ste kući ponijeli jedno od vina iz Istre kako biste se prisjećali istarske vinske čarolije do idućeg dolaska na poluotok.

Čaša istarskog vina pozitivno djeluje na vaše zdravlje
Jeste li znali da je vino, pogotovo ono crno, jako dobro za vaše zdravlje? Umjerena konzumacija pomaže u borbi sa znakovima starenja, poboljšava pamćenje, jača imunitet i preventivno djeluje protiv mnogih bolesti. Za bijelo vino čak kažu da pomaže kod problema s kilogramima!

vinograd
Vino kao tajna za ljepotu i mladost
Vino nije samo izvrsno piće uz jelo i za dobru atmosferu u društvu, već se među njegovim svojstvima nalaze i sastojci za ljepotu i mladost. Već smo prije spomenuli da vino potiče mršavljenje, a što tek onda čine kupke i maske: uljepšavaju kožu te regeneriraju tijelo.

Saznajte koji wellness hoteli nude ovaj pomlađujući tretman.

vino
Istarski specijalitet koji je nezamisliv bez istarskog terana
Uz dobru hranu naravno da ide i vino bez koje su druženja i zabave u Istri nezamislive.

Još jedna posebnost Istre je da se s teranom priprema istarska supa, tradicionalni napitak s pečenim kruhom, malo papra, šećera i maslinovog ulja u bukaleti, izvrsna za hladne ili kišovite zimske dane kada se uz ognjište okupe prijatelji i obitelj. Zatražite ju u restoranu ili u nekom od agroturizama središnje Istre. Živjeli!

Upoznajte tradiciju proizvodnju vina u Istri
Jeste li imali priliku posjetiti vinske ceste i upoznati se s radom vinara iz Istre? Na vinskim cestama saznajte anegdote, priče i iskustva istarskih vinara koji, u svojim vinskim podrumima, čuvaju izuzetna vina. Iskoristite priliku i prošetajte vinogradom gdje je i započela priča o vinu kojeg upravo ispijate iz čaše.


Vino kakvo bi trebalo biti: Teran, malvazija i muškat

Teran Giacoma Casanove: Romantični okus avanture

Vinske priče Istre koje spajaju obitelji

Prikaži