Najbolji istarski maslinari

Meneghetti

Bale

Opis u vodiču Flos Olei 2025

Rezultati degustacija potvrđuju kontinuirani napredak Meneghettija iz Bala, lijepog agroturističkog imanja osnovanog 2000. godine, koju i danas uspješno vodi Miroslav Plišo. U njegovom vlasništvu nalazi se gotovo 2 hektara maslinika sa 600 pažljivo posađenih stabala. Tijekom nedavne berbe s njih je ubrano 42 kvintala maslina, a zajedno s dodatnih 65 kvintala kupljenih plodova proizvedeno je 12 hektolitara maslinovog ulja.

Predstavljene su dvije selekcije: monosortna ekstra djevičanska ulja Meneghetti: Leccino i Rošulja. Posebno ističemo ovo posljednje, koje se vizualno ističe prelijepom, intenzivnom, kristalno bistrom zlatno-žutom bojom s nježnim zelenim nijansama. Miris mu je snažan i zaokružen, bogat biljnim notama artičoke i divlje cikorije, uz svježe tonove aromatičnog bilja gdje prevladavaju metvica i ružmarin. Na nepcu je profinjeno i slojevito, s izrazitim notama salate, a završava začinjenim sjećanjem na crni papar i badem. Gorčina je snažna, dok je pikantnost jasno izražena i savršeno uravnotežena.

 

Kao i uvijek, Stancija Meneghetti iz Bala predstavila je širok raspon vrhunskih proizvoda. Miroslav i Romana Plišo, vlasnici su ovog prekrasnog imanja osnovanog 2001. godine, upravljaju s 3 hektara maslinika sa 600 stabala. Posljednja berba dala je 50 kvintala maslina, a 50 kvintala je kupljeno, s prinosom od 1.500 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.  

Ističemo tri ekstra djevičanska maslinova ulja: Izbor i dva monosortna Meneghetti, leccino i izvrsnu istarsku bjelicu. Ovo posljednje je intenzivne bistre zlatnožute boje sa svijetlim zelenim tonovima. Karakterizira ga jasna i kompleksna aroma, s bogatim biljnim naznakama artičoke i cikorije, u kombinaciji s različitim notama aromatičnog bilja, osobito mente i ružmarina. Okus je snažan i zaobljen, s naznakama čička, zelene salate i pikantnom notom crnog papra i badema, izražene gorčine i upečatljive oporosti. Idealno je uz predjela od leće, vrganje na žaru, mariniranu tunu, radič na žaru, juhu od artičoke, tjesteninu s kobasicama, pečenu plavu ribu, pečeno crveno meso ili divljač, tvrdi zreli sir.

Flos olei points: 95


Maslinici:


Broj stabala: 600

Kultivari maslinovog ulja:

  • Leccino
  • Istarska bjelica
  • Rosinjola
  • Buža

Nagrade:

FLOS OLEI 2022
NAJBOLJE EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE INTENZIVNO VOĆNO 2007.

Prisutan u inozemnim vodičima:

Prikaži