Gourmet

Martinje u Istri

Blagdan Sv. Martina ili Martinje već je stoljećima dio tradicije Europe, a posebno mjesto mu pripada i u Istri. Poznata po odličnim vinima, Istra je davne običaje krštenja mošta u mlado vino u novije vrijeme pretvorila u male pučke festivale koji se priređuju širom poluotoka. 

vinograd
Gradovi i sela u studenom postaju mjesta okupljanja i slavlja u čast Sv. Martina, zaštitnika vina i vinogradara - kušaju se mlada vina i nagrađuju ona najbolja, te se slave posebnosti gradića i sela.

Fešte u čast Sv. Martinu kreću početkom studenog kada se prestaje s radovima u vinogradu i kad počinju pripreme za nadolazeću zimu. U nekim je krajevima dolazak Martinja za pastire značio i posljednji izlazak na ispašu u polja i šume izvan sela, što se slavilo svečanim obrokom. S krajem rada u vinogradima, težaci bi često zajedno kušali plodove svoga rada. Iz tih su druženja nastali brojni narodni običaji i izreke, poput one koja kaže da će vinar koji istoči najviše vina na Martinje imati najbolje vino iduće godine.

teraboto
Proslava koja je prvobitno nastala u ruralnim područjima i bila intimno druženje susjeda i rodbine, proširila se Europom i postala mamac za putnike i znatiželjnike. U Istri se za Martinje može upoznati niz običaja vezanih uz pravljenja vina te ukazuje na dugostoljetnu povezanost Istre s jednim od njenih najcjenjenijih proizvoda.

Martinje je u narodu označavalo i granicu između ljetnog i zimskog vremena. Pozdravite zimu s domaćim istarskim vinima na autohtonim lokacijama.
»»» Kalendar događanja

Prikaži