Gourmet

Martinje u Istri

Blagdan Sv. Martina ili Martinje već je stoljećima dio tradicije Europe, a posebno mjesto mu pripada i u Istri. Poznata po odličnim vinima, Istra je davne običaje krštenja mošta u mlado vino u novije vrijeme pretvorila u male pučke festivale koji se priređuju širom poluotoka. 

Gradovi i sela u studenom postaju mjesta okupljanja i slavlja u čast Sv. Martina, zaštitnika vina i vinogradara - kušaju se mlada vina i nagrađuju ona najbolja, te se slave posebnosti gradića i sela.

vinogradFešte u čast Sv. Martinu kreću početkom studenog kada se prestaje s radovima u vinogradu i kad počinju pripreme za nadolazeću zimu. U nekim je krajevima dolazak Martinja za pastire značio i posljednji izlazak na ispašu u polja i šume izvan sela, što se slavilo svečanim obrokom. S krajem rada u vinogradima, težaci bi često zajedno kušali plodove svoga rada. Iz tih su druženja nastali brojni narodni običaji i izreke, poput one koja kaže da će vinar koji istoči najviše vina na Martinje imati najbolje vino iduće godine.

Proslava koja je prvobitno nastala u ruralnim područjima i bila intimno druženje susjeda i rodbine, proširila se Europom i postala mamac za putnike i znatiželjnike. U Istri se za Martinje može upoznati niz običaja vezanih uz pravljenja vina te ukazuje na dugostoljetnu povezanost Istre s jednim od njenih najcjenjenijih proizvoda.

vino
Martinje je u narodu označavalo i granicu između ljetnog i zimskog vremena.
Pozdravite zimu s domaćim istarskim vinima na autohtonim lokacijama:

08.11. Momjan (Buje)
Martinje: Proslava sv. Martina, Vetrina muškata
09.11. Finida (Umag)
Martinja: Pučka fešta i blagoslov mladog vina
11.11. Beram (Pazin)
Martinja: Pučka fešta i blagoslov mladog vina
11.11. Ližnjan
Martinja: Proslava sv. Martina, zaštitnika Ližnjana
11.11. Sv. Martin (Buzet)
Martinja: Smotra mladog vina Buzeštine, degustacija i zabavni program
11.11. Rovinj
Martinje bez takuina: prigodna besplatna podjela mladog vina i prženih srdela
11.11. Vrsar
Martinja: Pučka fešta i blagoslov mladog vina
16.11. Belaj (Pazin)
Martinja: Pučka fešta i blagoslov mladog vina

Prikaži