Istarski pršut

Istarski vijulin


Pršut je statusni simbol istarske kužine. Njegova kvaliteta i kakvoća kriju se u slatkoći, mekoći. Reže se dugim, nježnim pažljivim rezovima, pošalica kaže - kao kad se svira violina. Šnite, fete, su najprije manje, potom sve veće, boja se sve više crveni, opojni miris plijeni. Uzanca u Istri je: obavezna i što je moguće duža i veća šnita i ne pretanka.

Svoje prestižno mjesto među sladokuscima, Istarski pršut zahvaljuje, prvenstveno, strogom poštivanju tradicijskih pravila: od uzgoja svinja, preko posebne obrade svinjskog buta, sve do njegova sušenja i jedinstvene začinske kombinacije, koja mu daje prepoznatljivu aromu.

Istarski se pršut proizvodi bez nitrita i nitrata te bez dima pa se, stoga, ubraja među najzdravije proizvode ove vrste na Mediteranu. Pršut se obično suši godinu dana, a reže se, isključivo nožem, nikako strojno. Prije pršuta, obično o Uskrsu načinjala se plećka ili špaleta, kako je zovu u Istri.

Danas u Istri ima desetak vrijednih specijalista, proizvođača pršuta sa zaštićenom oznakom izvornosti:
» Ceste Istarskog pršuta

Tradicijska gastronomija: špaleta, ombolo i kobasice

Tajne jedne delicije

ABC pršuta

Prikaži