Gourmet

Top 5 autohtonih sorti maslina u Istri

Istra se može pohvaliti dvotisućljetnom tradicijom uzgoja masline, ali i s jedanaest autohtonih sorti maslina. Svaka je od njih posebna i daje prepoznatljiva ulja.

Za vas smo odabrali 5 najčešćih i najrasprostranjenijih autohtonih sorti na našem poluotoku. Neosporno je govoriti o izvrsnoj kvaliteti istarskih maslinovih ulja što potvrđuje i prestižni vodič Flos Olei gdje je Istra po broju proizvođača i kvaliteti ulja na samom vrhu svjetske ljestvice.

stablo masline
Najraširenija domaća sorta masline u Istri
Buža je najraširenija domaća sorta u Istri. Ima veći broj sinonima: burgaca, morgaca, domaća, gura.
Kvaliteta ulja je izvrsna bez obzira ubirete li ju na samom početku žućenja ploda ili pak kad završava tamnjenje.

Ako je plod još žut tada daje izvrsno ulje ugodne gorčine i izražene pikantnosti. Ako je plod tamniji u trenutku berbe, tada daje slatko ulje voćnog mirisa i bez jače izražene arome.

maslinovo ulje
Najotpornija autohtona sorta masline
Istarska bjelica raste na području cijele Istre i Kvarnera i jedna je od najotpornijih sorti na niske temperature i buru. Tijekom zriobe plod mijenja boju od svijetlo-žuto-zelene do crvenkaste s ljubičastom nijansom.

Ova autohtona istarska sorta daje prepoznatljivo ulje svježeg mirisa na zeleni plod masline. Ulje je izvrsno i prepoznaje se po pikantnosti i gorčini.

Revitalizirana stara sorta masline
Karbonaca, karbonera ili crnica se najviše uzgaja u južnom dijelu Istre. To je stara autohtona istarska sorta koja je posljednjih desetljeća revitalizirana. Plodovi rastu u grozdovima te se lako beru, a ukoliko se berba ne obavi na vrijeme, plodovi se smežuraju i ne otpadaju. Ova sorta daje puno ulja koje je izrazito pikantno i gorko, a ima miris ploda masline.

maslinaPrilagodljiva sorta masline
Oblica je otporna na sušu, vjetar i niske temperature, a odgovara joj i škrto tlo jer je prilagodljiva raznim terenima.
Daje ulje koje se odlikuje mirisom zrelog ploda masline te je blage pikantnosti i gorčine te izražene slatkoće.

Autohtona sorta masline s najviše sinonima
Rošinjola ima veći broj sinonima: rosinjola, rušinjola, rosulja, rožinjola, rovinjka, rovinježa, rovinješka.
Možete odabrati onaj koji vam se više sviđa! Najviše se uzgaja u okolici Vrsara, Rovinja, Bala te na području Vodnjana. Njezini plodovi rastu u grozdovima na grančicama, a ulje je intenzivnog mirisa, pikantnog okusa i umjerene gorčine.

ulje i hrana
Savjetujemo da kod sljubljivanja maslinovog ulja i hrane pripazite na aromu i jačinu ulja.

Blaga ulja najbolje pristaju uz ribu, salate ili za dodavanje u gotova jela, a ona pikantnija uz jača jela. Primjerice, uz gorko povrće kao što su radić i rukola, zrele sireve i deserte od gorke čokolade najbolje će pristajati istarska bjelica.
Za slastice i kolače najbolje pak ide oblica.

Ako želite kušati i nabaviti izvrsna maslinova ulja ponajboljih istarskih maslinara posjetite uljare i konobe koje ćete pronaći na Cestama maslinova ulja.

Prikaži