ISTRA INFO COVID-19 X  

Istra u svjetskim gourmet vodičima

Flos Olei

Flos Olei 2021

Istra je šestu godinu zaredom najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje, rezultati su to jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021.

Naime, čak 71 maslinar iz Istre proizveo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, dvanaesto izdanje Flos Oleia.
Svake godine pred taj dan s velikim se nadama i iščekivanjima očekuju rezultati te do sada je taj dan uvijek bio radostan za Istru, za istarski turizam, a najviše za svakog istarskog maslinara koji je uvršten u vodič ponaosob.

Istru će tako u 2021. godini ponovo krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, šesti puta zaredom u pobjedničkom nizu. Posebno je to važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 14 posto.

U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom, veliki broj istarskih maslinara postigla je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije obzirom da je ekstra djevičansko maslinovo ulje glavni dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod Mediteranske kuhinje, a zbog svojih organoleptičkih i ljekovitih svojstva cijenjen gotovo svugdje u svijetu.

Flos Olei, prvi je međunarodni vodič posvećen ekstra djevičanskim maslinovim uljima koje, izrazito strogim kriterijima, ocjenjuju vrsni stručnjaci-degustatori, koordinirani od strane Marca Oreggie, urednika i izdavača vodiča, te Laure Marinelli. Vodič za 2021. će uskoro ugledati svijetlo dana, odnosno na 884 stranice izaći iz tiska u dvije jezične varijante (talijansko-engleski i talijansko-kineski), a predstavit će odabrane zemlje sa 5 kontinenata te 86 svjetskih karata maslinarskih područja.

NAJVAŽNIJI HIGHLIGHTSI:
» Istra je šestu godinu zaredom prva na svijetu;
» 71 maslinara iz Istre uvršteno u izdanje 2021;
» Drugi puta zaredom čak tri maslinara dostigli su ocjenu 98: Mate, Ipša, Olea BB;
» Trinaest istarskih maslinara uvršteno je u ekstra klasu iznad 95 bodova.


» Popis uvrštenih maslinara 

Prikaži