Gourmet

Top 5 sireva iz Istre koje morate probati

Ako tražite nove načine za otkrivanjem okusa Istre, predlažemo vam da krenete Cestom istarskog sira. U Istri je karakterističan kozji, ovčji i kravlji sir, a četrnaest ponajboljih proizvođača sireva istaknuto je u novom izdanju Istra Gourmeta.

Latus Žminj

Izdvojili smo za vas 5 proizvođača sireva koji savršeno spajaju tradiciju i izvorne okuse s modernom tehnologijom.

Opustite se u Milk & Cheese baru u Žminju

U mljekari Latus u okolici Žminja vole reći da njihovi sirevi imaju okus tradicije Istre, a vrijedi napomenuti da je riječ o obiteljskom poslu.

Preporučamo vam da u njihovom Milk & Cheese baru isprobate sve njihove sireve od kravljeg mlijeka, a osim sira vaše nepce se može razveseliti njihovim svježim mlijekom te kiselim i voćnim jogurtima.

Upoznajte spoj tradicije i moderne tehnologije proizvodnje sireva
Slogan sirane Vesna Loborika je „fameja za bankon“ što dovoljno govori o ljubavi i trudu koje složna obitelj iz Loborike ulaže u proizvodnju sireva iz Istre. Spajaju tradiciju i modernu tehnologiju u proizvodnji sireva, a sve proizvode možete isprobati i u njihovom restoranu. 

Kumparicka
Raj za ljubitelje sira od kozjeg mlijeka
Stancija Kumparička farma je na kojoj možete isprobati izvrstan sir od domaćeg i svježeg kozjeg mlijeka, ali i uživati na obnovljenoj farmi izgrađenoj u 14. stoljeću.
Njihove proizvode poput jogurta od kozjeg mlijeka, kao i obroke idealne za ljetno osvježenje isprobajte na štandu na Pulskoj tržnici, ali i u njihovom restoranu.

Ako ste u blizini, možete posjetiti i Stazu Stjepana Hausera u Raklju.

LatusOkusite istarske pašnjake u jednom zalogaju
Preferirate li ovčji sir, Stancija Špin je mjesto za vas! Njihovi sirevi nose jedinstveni potpis istarske zemlje, zbog blizine mora, rijeke Mirne i Učke. Osim što možete kušati njihove specijalitete među kojima se ističu oni od ovčjeg kao i kravljeg mlijeka, prošećite njihovom stazom sira do pašnjaka koji doprinosi stvaranju njihovog vrhunskog sira.

Kravlji sir s istarskim potpisom
Sve je započelo s jednom kravom, da bi danas imali više od 120 grla. Priča je to OPG-a Alena Peršića, koji u svojoj ponudi ima mekani, polutvrdi i tvrdi kravlji sir i sir škripavac - jedan od „glasnijih“ sireva koji ćete isprobati u Istri. I njihove sireve možete potražiti na Pulskoj tržnici u samom srcu grada.

Prikaži