Vinari

Šuran

Rovinj-Rovigno

Rovinjski vinar Rino Šuran veći dio svoje poslovne karijere proveo je na tržištu nekretnina, a poljoprivredom se počeo baviti iz hobija. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća Rino i supruga Antonietta pokreću malo poljoprivredno imanje na mikrolokaciji Calandra nedaleko ornitološkog parka Palud-Palù, južno od Rovinja.

U početku su krenuli isključivo s proizvodnjom maslinova ulja te zasadili bogat sortiment maslina sa sortama leccino, pendolino, bianchera, ascolana i itrana. No, želja im je bila okušati se u proizvodnji vina pa se 2007. godine odlučuju na sadnju vinograda. Od bijelih sorti odabrali su malvaziju istarsku i starinski muškaton, a od crvenih merlot, shiraz i montepulciano d'abruzzo.

Šuran se tijekom prvih pet godina rada odlučio za proizvodnju vina standardnim, konvencionalnim načinom te je za njih osvojio nekoliko vrijednih nagrada. Ali, to ga nije zadovoljavalo pa se 2013. godine opredijelio za biodinamički pristup. Krunu uloženog truda u biodinamičku proizvodnju predstavlja oznaka Certifikata Demeter koju je, kao jedan od rijetkih vinara, dobio za svoja vina. Riječ je o najstarijem i najuglednijem robnom zaštitnom znaku, koji se počeo izdavati još daleke 1928. godine.

ecolabel

Kontakt:

Nagrade:

Demeter certifikat


Prikaži