Veleposlanstva, konzulati i vicekonzulati

Veleposlanstva, konzulati i vicekonzulati

Vizni sustav

Vizni sustav: olakšani ulazak stranaca

S obzirom na ulazak u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, hrvatska je vizna politika od 1. travnja potpuno usklađena s viznom politikom Europske unije. To znači da se za državljane Rusije i Turske od toga dana primjenjuje klasičan vizni režim, kao i za državljane onih zemalja koji trebaju vize za ulazak u države članice Europske unije.

Za ulazak u Hrvatsku ruskim će se državljanima nastojati maksimalno pojednostaviti i skratiti postupak izdavanja viza (u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva) te postoji mogućnost izdavanja višekratnih viza. Pristojba za vizu ostaje 35 EUR.

Ruski će državljani vizu za ulazak u Hrvatsku, uz podnošenje zahtjeva u Hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi, moći ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija pri Veleposlanstvu, kao i posredstvom vanjskog pružatelja usluga - u viznim centrima širom Rusije. Trenutačno su akreditirane 103 agencije, od čega 96 za rusko tržište, a 7 za Bjelorusiju.

Budući da se iz godine u godinu povećava broj gostiju iz Ukrajine i Turske, odgovarajuće se pripreme, slične onima u Moskvi, provode u hrvatskim veleposlanstvima u Kijevu i Ankari, kao i u Generalnom konzulatu u Istanbulu.

Ističe se kako odlukom Vlade, u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2013. godine, svim strancima nositeljima valjanih schengenskih isprava za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak nije potrebna dodatna (hrvatska) viza.

 Stranci koji su nositelji:

  • dozvole boravka izdane u jednoj od država članica Schengenskog prostora,
  • schengenske jedinstvene vize (C) - vrijede za čitav Schengenski prostor,
  • dugotrajne vize (D) koju je izdala jedna od država članica Schengenskog prostora,

privremeno ne trebaju vizu za ulazak u Republiku Hrvatsku i kratkotrajni boravak, ili za prelazak preko državnog područja Republike Hrvatske.

Isto tako, državljani Kosova, koji su nositelji valjanih schengenskih viza s ograničenom područnom valjanošću (LTV vize), a koje vrijede za sve države članice Schengenskoga prostora osim za Grčku i Španjolsku, privremeno ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak, ili za prelazak preko državnog područja Hrvatske.

Navedne schengenske isprave moraju vrijediti i u trenutku izlaska iz Republike Hrvatske odnosno omogućavati ulazak u Schengenski prostor.

Olakšani ulazak stranaca na snazi je do 31. prosinca 2013. 

Svi upiti u vezi s hrvatskim viznim sustavom mogu se uputiti na e-mail adresu: vize@mvep.hr

» www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/
» Korisne informacije

Prikaži