Fešta Gospe Lurdske

Pučka fešta Gospe Lurdske u Radinima kraj Brtonigle slavi se u znak sjećanja na Marijino ukazanje već više od osamdeset godina. Ukazanje Gospe Lurdske navodno se dogodilo 1922. godine. Bio je to doživljaj mještanke Marine Pirovich koja je župniku prenijela želju da se izgradi crkva u Gospinu čast. Njezina priča pobudila je vjeru ostalih stanovnika koji su podržali ideju, ali svećenik se nije dao uvjeriti sve dok molbe nije uslišio idući župnik Roberto Galetti.

U izgradnju se uključilo cijelo selo. Bogatije obitelji Radin darovale su zemljište, kamen se vadio iz obližnjeg kamenoloma, a oltar je projektirao nepoznati pulski arhitekt koji je u Radine prenio viziju pećine u Francuskoj gdje je mala Beatrice prvi put ugledala Gospu Lurdsku. Za dovršenu crkvu mještani su organizirali feštu 1929. godine i privukli brojne hodočasnike.

Pretpostavlja se da je tada krenula i prva procesija s Marijinim kipom kroz selo uz plesnu zabavu i sajam. Dok su ranije proslave željno iščekivala djeca jer se jedino za Gospu Lurdsku mogao dobaviti sladoled, danas Radini nude domaće kolače, istarsku kuhinju i vrhunska vina sjeverozapadne Istre uz obilje sportsko- zabavnih aktivnosti.

Veliki broj rekreativaca privuče atraktivna biciklijada za odrasle, turinir u boćanju i malom nogometu.

Razloga za feštu ovdje ne nedostaje - uz blagoslov Gospe Lurdske, Radini uvijek iznova probude svoj duh i podsjete se da zajedno mogu napraviti „čuda“.

Prikaži