IstraVirgin

U fokusu Dana mladog maslinovog ulja ponovno će se naći istarski maslinari i uljari, koji već dugo potvrđuju svoj zlatni status ekstra djevičanskog maslinovog ulja na svjetskoj razini.

Uz nezaobilazne susrete maslinara, uljara, gastronomskih stručnjaka i zaljubljenika u tekuće “zeleno zlato”, jedan od najsnažnijih simbola Istre, ISTRAVIRGIN je mjesto na kojem maslinari u mjesecu studenom premijerno predstavljaju mlada ulja.  

Posjetitelje svake godine dočekuje bogat program sastavljen od prezentacija i kušanja ulja nakon netom završene berbe, od masterclassova do stručnih predavanja o procesu proizvodnje ulja i vrhunske gastronomske ponude te neizostavno - mogućnosti kupnje najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Program 2023:

Prvog dana festivala poznata talijanska stručnjakinja za maslinovo ulje Maria Paola Gabusi, koja organizira i vodi brojne panele i natjecanja poput Leone d'Oro, održat će vođenu degustaciju zajedno s Karolinom Brkić Bubola, znanstvenicom s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Uz njih će u Vodnjanu biti i Matia Barculli, chef i predsjednik organizacije Il Magnifico, te direktor EQOO Cluba Emiliano Biagi koji će novinarima, blogerima, uljarima i svim posjetiteljima otkrivati kako vrhunsko maslinovo ulje uzdiže gastronomiju na višu razinu.  

Posjetitelje očekuje i Masterclass chefa Denija Srdoča, vrhunskog chefa restorana Nebo s Michelinovom zvjezdicom, i kreativnog chefa konobe Zijavica Stivena Vunića te Gastro Show sa chef-patronicom popularnog restorana Vodnjanka Svjetlanom Celijom, poznatom promotoricom istarske kuhinje.  

Drugi dan Istravirgina donosi Gastro show s meštrom Gracijanom Jurmanom iz konobe Bukaleta u Betigi popraćen Masterclassom Hrvoja Kroflina, chefa restorana ManO2 koji je ove godine proglašen najboljim restoranom godine, čarobnice po pitanju slastica Tee Mamut te vrhunske chefice Svjetlane Celije.   Na festivalu će gostovati i jedan od najboljih hrvatskih kuhara te promotor odlične gastronomije Mate Janković, koji će masterclassom posjetitelje uvesti u čaroliju svojih kulinarskih trikova.  

Posjetitelji će imati priliku sudjelovati na degustaciji vrhunskog maslinovog ulja te prisustvovati nizu edukativnih predavanja i prezentacija kod znanstvenika i zaljubljenika u masline Srećka Grossa i voditeljice legendarnog restorana Plavi podrum, sommelijerke Daniele Kramarić, koja će predavati na temu Kako pravilno prezentirati i prodavati ulja u restoranu.    

Trećega dana festivala posjetitelje očekuje još jedan gastro show nakon kojeg slijedi masterclass najprepoznatljivijeg barmena iz Hrvatske i regije Filipa Pleteša, kao i Masterclass by TAMAN čokolade koji će omogućiti uživanje u autentičnim i jedinstvenim okusima čokolade uz osnivače Stiva Kahlinu i Sanju Vladović, kao i degustaciju raznih vrsta maslinovog ulja.


Izvrsnost istarskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja je neupitna što svake godine samo potvrđuju najviše nagrade i priznanja koja dolaze s prestižnih natjecanja i ocjenjivanja širom svijeta.  

Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije samo začin, već temeljna namirnica i kruna dobrih tradicijskih i suvremenih kuhinja. Istražite svijet maslinarstva i maslinovog ulja: uz prisustvo stranih i domaćih eminentnih stručnjaka, brojnih kuhara, slastičara, čokolatijera, barmena i ostalih aktera gourmet scene, IstraVirgin predstavlja sva lica primjene istarskog maslinovog ulja uz kušanje sjajnih mladih ulja iz netom završene berbe.   

 

O eventu:

17. Dani mladog maslinovog ulja

Lokacija:

  • Stara škola / Vodnjan-Dignano

  • Istarska ulica 16

Datumi:

  • 24.11. - 26.11.23

Kontakt:

Stranica:

Prikaži